Уранці 21 липня російські окупанти завдали ударів по Харкову. Б’ють виключно по вулицях міста, торговельних павільйонах, житловій інфраструктурі та зупинках громадського транспорту. «Унаслідок обстрілу одного з районів Харкова російськими «Ураганами» — 19 поранених, серед них дитина. На жаль, чотири людини — у тяжкому стані, двоє загинули...», — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У ніч на четвер путінські війська двома ракетами обстріляли один із складів гуманітарної допомоги в Миколаєві. Згоріли тисячі тонн продуктів, призначених для дітей, людей похилого віку та інших нужденних. У Донецькій області росіяни зруйнували дві школи — у Краматорську та Костянтинівці. Гатили по Бахмуту і промисловим підприємствам Краматорська.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що кульмінація поточного наступу росіян на Донеччині може закінчитися до спроб захоплення Слов’янська чи Бахмута.

За спостереженнями експертів, нинішній російський наступ може призвести до обмежених нових територіальних здобутків на Донбасі на північний схід від шосе E40, але, ймовірно, завершиться до захоплення Слов’янська чи Бахмута. За останні кілька тижнів російські війська не досягли значних успіхів у напрямку Слов’янська чи вздовж Сіверсько-Бахмутського виступу і продовжують знижувати свою наступальну потужність у локальних боях за невеликі та відносно неважливі населені пункти по всій Донецькій області.

Тим часом у рамках «Рамштайн-4» партнери України погодили нові зобов’язання щодо постачання озброєнь, амуніції, а також тренування українських бійців.

«За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, які включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов’язання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба», — повідомив міністр оборони України Олексій Резніков на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами міністра, партнери заявили, що в них немає жодної «втоми» від війни в Україні (всупереч вкидам російської пропаганди) і не буде. Вони готові підтримувати Україну до Перемоги. Також союзники висловили готовність тренувати українських бійців, що дасть змогу отримати якісний резерв.

Напередодні очільник МОУ заявив, що наявність у ЗСУ сотні ракетних систем західного виробництва зможе «змінити правила гри» на полі бою. Резніков відзначив: РСЗВ, які ЗСУ отримали від союзників, уже допомогли знищити майже 30 об’єктів російської армії, що значно сповільнило наступ окупантів і зменшило інтенсивність артилерійських обстрілів з боку ворога.

Однак для подальшого стримування армії рф Збройним Силам України потрібно щонайменше 50 HIMARS та M270 («враховуючи, що наш фронт — майже 2500 кілометрів, це як відстань між Барселоною та Варшавою» — Резніков), а для успішного контрнаступу — щонайменше сто ракетних систем. Це дасть можливість знищити логістику ворога та уникнути значних втрат з боку української сторони.

Крім того, ЗСУ потребуватимуть ще бронетехніки (передусім БТР та БМП) і розвідувальних безпілотників. До речі, МО Литви повідомило, що додатково передасть нам бронетранспортери М113, їх модифікаційну версію М577 і боєприпаси.

Фото Донецької обласної адміністрації.