Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко:

— Коли м’яка сила стає твердішою за камінь. Коли страждання, біль і душа цілого народу говорять одними устами...

Коли не «в стилі перших леді», від усіх матерів та жінок України нашим партнерам та друзям в усьому світі, звучить головний наш дипломатичний заклик цих п’яти жахливих місяців: дайте зброю!

Так твориться історія Перемоги непереможного українського народу. Де Перша леді просить з високих трибун зброю, десятки тисяч українок захищають країну зі зброєю в руках, а мільйони, кожна на своєму місці, піклуються про майбутню Перемогу.

Вічна пам’ять усім, хто загинув в боротьбі за Україну.

Вічна слава нашим воїнам, шана і визнання усім нашим громадянам.

Слава Україні!

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк:

— Жіноче лідерство, солідарність і жіноча дипломатія також наближають Перемогу України. Пані Олена Зеленська виступила у Конгресі США. Це вперше, коли Перша леді отримує таку можливість. Вона попросила про зброю та системи протиповітряної оборони для України.

Ми — жінки — політикині — громадські діячки — лідерки думок — волонтерки — змушені сьогодні говорити про зброю на всіх міжнародних майданчиках, за будь-якої нагоди. Ця страшна й жорстока війна поставила перед нами таку непросту і нетипову місію. Я також говорила про необхідність надання сучасної зброї Україні, відвідавши з робочими поїздками з десяток країн ЄС та під час виступів у європейських парламентах.

Бо тільки з такою зброєю ми можемо надійно захистити право на мирне життя для українських родин: дітей, жінок, чоловіків, батьків, дідусів і бабусь — всіх мирних громадян, які стали мішенню для російського агресора, воєнних злочинів і терористичних актів рашистів.

Дякую пані Олені Зеленській, передусім як жінці і матері, за цей виступ і важливий візит до США. Світ ні на хвилину не повинен забувати про те, що відбувається в нашій країні. Маємо повсякчас нагадувати, якою ціною українці боронять свій рідний дім та своїх дітей від російської агресії.

Важливо доносити правду про злочини рф в Україні з найвищих трибун — правду, яка буде почута мільйонами. Це спонукатиме увесь прогресивний світ більш рішуче діяти, аби якнайскоріше зупинити те абсолютне зло, яке прийшло на нашу землю.

Олена Зеленська виступила в Конгресі США і попросила зброю

Під час візиту до Сполучених Штатів Америки дружина Президента України Олена Зеленська виступила в Конгресі, законодавчому органі США. Вона стала першою в історії дружиною іноземного лідера, яка отримала можливість виступити з промовою в стінах цієї інституції.

Як інформує Офіс Президента, на початку промови Олена Зеленська наголосила, що говоритиме не за протоколом, а передусім як жінка й мати. До конгресменів вона звернулася не лише як до політиків і представників партій, а як до матерів і батьків, дідусів і бабусь, доньок і синів.

«Адже хоч би які посади обіймали, ми завжди залишаємося насамперед частиною своєї родини», — зауважила перша леді України.

Дружина Президента розповіла про трагедії, які переживають українські сім’ї через російське вторгнення. Вона продемонструвала відео та світлини чотирирічної Лізи, яка загинула у Вінниці внаслідок російського обстрілу, а також дітей, убитих на Миколаївщині та Одещині, загиблих працівників і відвідувачів торговельного центру в Кременчуку, спаленого російською ракетою 27 червня.

«З початку війни росія випустила по Україні вже три тисячі різних крилатих ракет, але, щоб зруйнувати чиюсь сім’ю, не треба навіть ракети — вистачає маленького уламка, — зазначила Олена Зеленська. — Тож я звертаюся до вас від імені всіх загиблих. Від імені людей, які втратили руки й ноги. І від імені людей, які ще живі та цілі. Від імені тих, хто воює, і тих, хто чекає в тилу на повернення своїх рідних з передової. Я прошу у вас зброю!

Зброю не для того, щоб нести війну на чужу територію, а щоб захистити свій дім і право прокидатися в ньому живими. Я прошу у вас системи протиповітряної оборони, щоб ракети не вбивали дітей у їхніх візочках. Щоб вони не руйнували дитячі кімнати й цілі сім’ї».

Перша леді наголосила, що системи ППО дали б дітям змогу повернутися до навчання восени, адже наразі безпечний освітній процес у новому році залишається під питанням.

Вона також подякувала США за потужну підтримку й висловила сподівання, що присутні почули її звернення сьогодні.

Окрім того, відбулася зустріч Олени Зеленської зі спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі (на знімку).

«Зустрілася з однією з найвидатніших, на мою думку, жінок сучасності Ненсі Пелосі», — написала вона у Твіттері.

«Говорили на дуже важкі теми російських злочинів проти українців. У ці найтемніші часи я дякую американським друзям за непересічну підтримку України. Впевнена, спільними зусиллями ми подолаємо будь-які труднощі», — зазначила перша леді України.

Фото зі сторінки в Твіттері Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ.