«Парламент не просто зберіг дієздатність під час воєнного стану, а максимально ефективно працює», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час засідання Робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до Законів України у сфері парламентського права.

Олександр Корнієнко, який є головою Робочої групи, зазначив, що її завдання полягає у напрацюванні пропозицій щодо змін законодавства у сфері парламентського права та реалізації Рекомендацій Місії Пета Кокса (Постанова Верховної Ради України № 1035-VIII).

Зокрема, Перший заступник Голови Парламенту України запропонував в рамках Робочої групи сформувати підгрупи із залученням до роботи експертів. Як акцентував Перший віцеспікер, досвід Національної ради відновлення та використаний нею підхід є «ефективним, з огляду на те, що йдуть паралельні процеси»: «Коли у нас буде кілька підгруп, ми зможемо паралельно працювати над кількома темами».

«До цієї роботи потрібно залучити експертів, які допоможуть сформувати концепцію, а потім і фінальний текст оновленого Регламенту та відповідних змін до Законів: «Про статус народного депутата», «Про комітети Верховної Ради України» та інших», — повідомив він. Саме тому учасникам засідання було запропоновано працювати у підгрупах до вересня-місяця, щоби до листопада напрацювати текст і на кінець року мати результати роботи.

До того ж, окремо учасники заходу порушили питання викликів та можливостей якісної роботи Верховної Ради України у воєнний час.

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко окреслив напрями діяльності Робочої групи: приведення Регламенту у відповідність до Конституції; законодавча процедура; взаємовідносини коаліції та опозиції; взаємодія Верховної Ради України з Кабінетом Міністрів України; етичний кодекс і статус депутатів; підвищення рівня інституційної спроможності забезпечення роботи Верховної Ради України, відповідно до потреб і викликів.

Довідково. За час воєнного стану Парламент розглянув 331 питання порядку денного. Ухвалено 188 законів в цілому, зокрема, 19 — у новій редакції. Ухвалено 84 законопроекти у першому читанні за основу, проголосовано 15 ратифікацій та 10 денонсацій.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України