Проект документа був напередодні узгоджений на чотиристоронній зустрічі представників України, росії, Туреччини та ООН. У церемонії підписання взяли участь Президент Туреччини Реджеп Ердоган і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Як підкреслює «Анадолу», угода дозволить організувати експорт зерна та інших продовольчих товарів із чорноморських портів України, заблокованих росією. 

Документ має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Україна при цьому, не підписувала жодних документів із Росією.

Ініціатива, підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі. Такий же документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З українського боку документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російської сторони Ініціативу підписав міністр оборони росії Сергій Шойгу.

Документ було щойно підписано, тож про подробиці «зернової угоди» – згодом. Водночас уже зараз багато хто сумнівається у дієвості досягнутих домовленостей. Адже чи можна взагалі вірити путіну, який зі своїми поплічниками постійно порушує усі міжнародні угоди?

Залишається сподіватися, що Реджеп Ердоган та Антоніу Гутерріш попередньо обговорили з кремлівським диктатором це питання.