Широкомасштабне вторгнення рф спричинило перед аграрним сектором держави нові виклики. Як на менших площах збирати такі само або й вищі врожаї, ніж до війни? Ця проблема непокоїть багатьох сільгоспвиробників. Адже якісне, адаптоване до умов вирощування насіння — один із кроків, що може допомогти підвищити врожайність на 15—20 відсотків. Як цього досягти? Та як держава може сприяти аграріям у виборі посівного матеріалу та впровадженні інновацій? На ці виклики депутати Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики намагалися відшукати відповіді у Державному центрі сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції.

«Якісне насіння — це крок у майбутнє, в якому наша країна буде світовим лідером в аграрній галузі», — впевнений голова комітету Олександр Гайду Захід виявився доволі представницьким, у ньому також узяли участь заступник голови комітету Степан Чернявський, секретар комітету Іван Чайківський, очільники підкомітетів Маргарита Шол, Артем Чорноморов та Артем Нагаєвський, народні депутати — члени комітету Тетяна Грищенко, Микола Кириченко та Володимир Тимофійчук, керівник секретаріату комітету Олександр Старинець, перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, директор згаданого державного підприємства Юрій Заставний, а також співробітники та приватні агрономи.

Нині в центрі визначають сортові та посівні якості насіння і садивного матеріалу, видають відповідні сертифікати, в тому числі міжнародного зразка.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з процесами сертифікації насіння (зокрема сортової) та садивного матеріалу на базі лабораторій підприємства. Також було презентовано завдання та перспективи розвитку державного підприємства.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото з Фейсбук-сторінки Олександра Гайду.