Про це заявив у Facebook міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

– Ми не довіряємо Росії, але довіряємо своїм партнерам та союзникам, тому Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів було підписано з ООН та Туреччиною, а не з Росією.

Цей документ не був жестом "доброї волі", але результатом роботи Збройних Сил України, які звільнили острів Зміїний. Що, у свою чергу, стало можливим завдяки підтримці наших союзників, які надають нам сучасну та ефективну зброю для захисту берегової лінії. Документ був підписаний на українських умовах – жодних росіян у територіальних водах України, жодних поступок щодо санкцій, – написав Кубраков.

– Сьогодні росія завдала ракетного удару по території Одеського порту, тим самим вкотре показавши світові свої справжні наміри. За останні місяці ракетні удари по об'єктах інфраструктури стали другою, іноді першою метою ворога. Щодня десятки ракет прямують на залізницю, мости, нафтосховища, порти. Це не зупиняє нашу роботу та наш опір, – додав він.

Кубраков зазначив, що ООН та союзники України та партнери сподіваються, що Стамбульська ініціатива зможе не лише врятувати економіку України, а й мільйони людей від голоду, а мільярди – від зубожіння: "Як завжди – ми довіряємо Військово-Морським Силам, ЗСУ та всім силам оборони, які готові давати відсіч окупантам. Учора ніхто не підписав угоду про капітуляцію РФ, війна не закінчилася, як хтось вирішив".

Як повідомлялося раніше, російські війська вдарили ракетами по Одеському морському порту – 2 ракети збили сили ППО, ще 2 потрапили в об'єкти інфраструктури порту.
Загарбники намагалися поцілити саме туди, де зберігалося зерно, заявив представник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Внаслідок ракетного удару по Одеському морському торговому порту виникла пожежа в насосній станції, потрапляння до сховища зерна не було.

Російські війська вдарили по порту Одеси наступного дня після підписання зернової угоди – 22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди щодо розблокування українських портів для вивезення зерна.