Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

Закон розроблено з метою запровадження рівних умов реалізації електричної енергії за двосторонніми договорами і підвищення прозорості та конкурентоспроможності ринку двосторонніх договорів.

Раніше зобов'язання здійснювати продаж електроенергії за двосторонніми договорами через електронні аукціони мали лише державні та комунальні виробники електроенергії. Відтепер, з прийняттям закону, усі виробники електричної енергії, крім тих, кому встановлено "зелений" тариф, мають продавати електричну енергію за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах.

"Це ще один крок у побудові прозорості на ринку електричної енергії. Ми будемо бачити, як електрична енергія продається: буде видно, як за неї конкурують та як встановлюється ціна. Це дасть змогу будувати в Україні різні індекси цін, щоб розуміти, якою в нас є ціна електроенергії на місяць, якою може бути на півроку та на рік. Продаж електричної енергії за двосторонніми договорами через електронні аукціони - це європейська практика, яку ми імплементуємо в Україні", - зазначив голова комітету Андрій Герус.

Президент також підписав Закон про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (щодо терміну набрання чинності) (реєстр. № 7305).

Законом відтерміновується дата запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії з 1 травня 2022 року до 1 травня, що настає за датою припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, 2 листопада 2021 року парламент ухвалив Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії". Ухвалений закон передбачає, що, починаючи з 1 травня 2022 року, відповідно до усталеної європейської практики облік та приймання-передача природного газу має здійснюватися не у метрах кубічних, а в кіловат-годинах.

Але у зв'язку з повномасштабною військовою агресією росії запровадити повноцінний облік та приймання-передачу природного газу в одиницях енергії здійснити практично неможливо, тому застосування цієї норми закону доцільно перенести.

За матеріалами прес-служби Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.

Фото з Фейсбук-сторінки комітету.