Вироби та обладнання, необхідні для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та олійних культур, мають намір звільнити від оподаткування ввізним митом. З такою законодавчою ініціативою в парламенті виступили народні депутати, які представляють різні політичні фракції та групи. У Верховній Раді вже зареєстровано відповідний проект змін до одинадцятого розділу прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу (№ 7548) та альтернативний до нього законопроект (№ 7548-1). Отже, пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом вказану групу товарів на період дії воєнного стану та впродовж 30 днів з дня його припинення чи скасування.

Нині в нашій країні постала проблема забезпечення належного зберігання зерна через неможливість відправляти його на експорт морськими портами, зазначають законотворці в пояснювальній записці. Водночас, зауважують вони, маємо проблему з виникненням дефіциту місць для зберігання агропродукції. Багато елеваторів знищено, а ті, що є, не розраховані на великий обсяг зберігання, бо раніше більшість урожаю одразу відправляли на експорт. Лише частина його залишалася на зберіганні та реалізовувалася поступово протягом року.

Мовою цифр законотворці описують ситуацію так. Згідно з даними Державної служби статистики, загальна місткість елеваторів у 2022 році становить 75,1 мільйона тонн.

Але з урахуванням зони проведення воєнних бойових дій та тимчасово окупованих територій це — 15,1 мільйона. Тож максимальна доступна місткість елеваторів для зберігання врожаю 2022 року становить приблизно 60 мільйонів тонн. Перехідні залишки зернових та олійних культур станом на 1 червня поточного року становлять 23,5 мільйона тонн. Вільна місткість — 36,5 мільйона. З урахуванням вихідних даних щодо наявності вільних місткостей, темпів збирання цьогорічного врожаю та щомісячного експорту обсягом півтора мільйона тонн, доступність вільних місткостей (за умови рівномірного завантаження по суб’єктах господарювання) буде вичерпана в жовтні 2022 року. А дефіцит розрахунково становитиме 7,7 мільйона тонн. За цими розрахунками, максимального дефіциту місткостей для зберігання зернових та олійних культур ми досягнемо в листопаді 2022 року. І він становитиме майже 15 мільйонів тонн.

За такої ситуації в пригоді може стати використання тимчасових засобів зберігання зернових — мішків та рукавів. Ідеться про поліетиленові мішки та рукави, в які можна завантажити до 200 тонн зернових та покласти їх просто на полі. А також про тимчасові силоси та машини, призначені для їх завантаження та розвантаження. Народні депутати вважають, що є необхідність у стислі строки імпортувати та встановити в Україні майже 80 тисяч рукавів, щонайменше 80 комплектів обладнання для їх завантаження та тимчасових силосів. Утім, цьому заважає їх дефіцит та високі ціни. Нині один рукав для зберігання 180—200 тонн зерна коштує майже тисячу доларів США. Натомість аграрії страждають від занизьких закупівельних цін на сільгосппродукцію.

Тож народні депутати пропонують звільнити від оподаткування ввізним митом імпорт в Україну мішків, рукавів для зберігання зернових та олійних культур та обладнання для їх наповнення, завантаження, розвантаження. Звільнення не застосовуватиметься до товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та державою-агресором. Законотворці розраховують на те, що прийняття цих змін дасть змогу розв’язати на рівні держави проблему забезпечення належного зберігання сільгосппродукції. А також на те, що запланований обсяг надходження валютної виручки від експорту зерна не знизиться.

Оцінюючи глобальну перспективу, парламентарії кажуть про недопущення світової продовольчої кризи. Нині кожна тонна українського зерна є важливою і може впливати на світову продовольчу безпеку, наголошують вони.