Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр КОРНІЄНКО:

— 28 липня ми вперше відзначаємо День Української Державності.

І зараз, після восьми років війни на Донбасі, на шостий місяць повномасштабного вторгнення, День Української Державності є приводом не лише пишатися сьогоденням, а й згадати тисячолітню історію та важливі етапи формування нашої ідентичності, культури, військової справи та українського характеру.

Сьогодні багато хто в світі захоплюється українцями — нашим вмінням швидко мобілізуватись та обстоювати свої права, подвигами наших воїнів, мудрістю і винахідливістю наших людей, мужністю усього нашого народу.

Однак варто знати історію Української держави, щоб розуміти, чому зараз ми такі, як є. Тисячолітній спадок. Багатовікова боротьба з російським агресором. Але, як і тоді, українці — хоробрі, поважають права і свободи, а національна єдність — обов’язкова умова збереження української державності!

Сьогодні, як і багато років тому, ми любимо свою країну, ми готові дати відсіч навіть найлютішому ворогу і ми будемо боротись за свою мрію — сильну, вільну, незалежну державу!
Зі святом! Слава Україні!

Кіра РУДИК, фракція «Голос»:

— Для кожного українця життя з 24 лютого поділилося на до та після. Нових сенсів набули слова, ідеї, дії. Свої власні, друзів і знайомих, політиків сучасності та історичних діячів минулого. Навіть свята та визначні дні часто мають принципово інше значення. Сьогодні, в День хрещення Київської Русі-України, ми відзначаємо і нове свято — День Української Державності.

Прийняття християнства в Київській Русі понад 1000 років тому затвердило українську європейську державницьку традицію, яка пройшла через багато випробувань і нині успішно бореться з російськими загарбниками за своє існування. У ці важкі та героїчні дні кожен із нас усвідомив, якою важливою для українського народу є можливість самостійно визначати, як нам жити та як облаштовувати власну країну. І що така незалежність та суб’єктність народу неможлива без Української держави.

З нами сьогодні весь досвід перемог та невдач наших предків. Нині ми чудово усвідомлюємо, що для побудови сильної ефективної соціальної держави необхідні єдність, чесність, професіоналізм та самовідданість. І я впевнена, що сьогодні на нас із вами не лише лежить величезна відповідальність перед предками та нащадками за долю України, нам необхідні розум та вміння вберегти Українську державу від зовнішнього ворога та внутрішніх чвар. Нам дістане сил перемогти агресора та побудувати ту Україну, про яку ми всі мріємо. Така наша історична місія. У кожного з нас. Слава Україні!

Михайло ЦИМБАЛЮК, фракція «Батьківщина»:

— Напередодні нового свята Дня Української Державності, яке цьогоріч відзначатимемо вперше, гортаю у своїй пам’яті сторінки історії нашої країни, які стали переломними у будівництві України — незалежної, суверенної, самостійної...

Однією з таких є 14 березня 1990 року — день, коли вперше в Україні над ратушею у Стрию замайорів синьо-жовтий прапор... Після цього у кожному українському місті та селі гордо і без страху вивішували на будівлях національні стяги.

Цей омріяний, виношений у серцях мільйонів прапор символізував початок нової епохи не тільки в країні, але насамперед у головах мільйонів людей. Його розвіяне вітром полотнище збурило хвилю, що прокотилася Україною, і завершальним акордом став День Незалежності, який і утвердив нашу державність.

...Відвідуючи в наших лісах та Карпатах місця криївок, не раз питав себе, як ці люди роками могли жити під землею, щомиті бути готовими у разі викриття вчинити самогубство, щоб часом під тортурами не зрадити побратимів. Саме любов до рідної землі давала їм міцність духу, вишколювала та гартувала їх як абсолютних воїнів — супергероїв. Вони місяцями, а іноді й роками були добровільно ув’язнені в криївках, залишаючись, по суті, незалежними у своїх серцях, бо свідомо обрали шлях боротьби та присягнули на вірність Україні. Вони плекали вільну Україну! Вони творили роками у мріях Українську державність.

Хто б міг подумати, що і в наш час, коли люди так звикли до благ цивілізації та безтурботного життя, йтимуть на подвиги за Україну вже інші — такі ж молоді і цілеспрямовані — і так само покидатимуть рідну землю зі словами «Слава Україні!».

У цей День Української Державності маємо борг перед світлою пам’яттю всіх тих, хто поклав життя на вівтар нашої України. Маємо їх шанувати і розповідати про них дітям, онукам, виховуючи на їхніх прикладах культ українця-патріота! Це велика і важка праця, але це має сенс! Маємо виховувати в дусі патріотизму молодь і цілеспрямовано формувати націю переможців.

Любімо нашу землю, плекаймо Україну, її незалежність, її державність у наших серцях, і тоді посягання зовнішніх та внутрішніх ворогів будуть марними, бо матимемо чіткий орієнтир, який заздалегідь визначить і покаже нам, хто є хто. Бо державність починається не з дати в календарі, вона бере початок у серці кожного з нас.

Тарас БАТЕНКО, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє»:

— Від усього серця хочу привітати всіх українців з Днем Української Державності!

Цього року ми вперше відзначаємо це свято. І відбувається це під час жорстокої агресії проти нашої держави.

Цей день утверджуватиме зв’язок українців із поколіннями наших предків, які творили націю і боролися за державність.

На долю нашого покоління випала запекла боротьба за нашу державу, за нашу незалежність. Усі українці об’єдналися в боротьбі проти ворога, який прийшов на нашу землю і вбиває мирних людей, знищує наші міста та села. Ми, українці, вже довели всьому світові незламність свого духу і жагу до свободи. В усіх куточках світу пишаються нами, українцями, і допомагають нам. Адже всі свідомі люди розуміють, що ми боремося за свою рідну землю і свою державу, водночас захищаючи від агресора весь цивілізований світ.

Кожен з нас зараз робить усе можливе і неможливе в цій боротьбі за нашу державність, а також задля нашого руху в об’єднану європейську сім’ю, до повноправного членства в Європейському Союзі.

За таких умов перед усіма нами стоїть величезна відповідальність — зберегти нашу єдність і працювати всім разом на Перемогу.

Бажаю всім єдності, мудрості, віри та незламної жаги до Перемоги!

Слава Україні!

Героям слава!

Олена ШУЛЯК, фракція «Слуга народу»:

— 28 липня Україна вперше відзначає День Державності. Нове та важливе свято у надскладні часи, коли шостий місяць триває повномасштабна війна.

Сьогодні як ніколи ми відчуваємо неймовірний зв’язок з тими українцями, які впродовж багатьох років кров’ю та важкою працею створювали і захищали нашу державу від загарбників. Історія, на жаль, повторюється. Знову помирають світлі уми, відчайдушні серця, які свято вірили і робили все можливе, аби наша держава була єдиною та сильною.

Ми знову відчуваємо зв’язок з багатьма поколіннями українців, які творили нашу культуру, традиції і несли наш дух та волю крізь століття. Історична пам’ять про це стала потужною мотивацією не опускати руки, хоч як складно було продовжувати боротьбу. Бо те, за що ми боремося, варто того.

Адже духовний світ кожного українця формувався високою духовністю, як батьківський спадок. Можна знищити і стерти з лиця землі будинки, дороги, мости. Але духовний міст поколінь залишається найефективнішою зброєю у боротьбі за свободу і незалежність держави. Дієвіші від будь-яких ракет і гармат — народна творчість, звичаї, обряди, мова, література. Їх не стерти з нашої пам’яті, вони допомагають нам утверджуватися, розвиватися і перемагати. Вони безцінні.

Справді, Українська державність створювалася протягом багатьох століть серцями, помислами і жертовністю справжніх патріотів. Але ми продовжуємо захищати наше історичне коріння від тих, хто хоче знівелювати нашу самодостатність і самобутність. Ми не да-
мо знищити історичну пам’ять поколінь і очистимо від російської фейковості кожну сторінку нашої історії.

До болю абсурдне те, як російські окупанти намагаються знищити українців, прикриваючи такі свої прагнення денацифікацією. Вони вбивають і калічать тих, хто має повне право називати себе українцями не за зовнішніми ознаками, не за носінням вишиванки і гаслами. У нас уже сформовано золотий генофонд нації, багатої духовно й інтелектуально.

Росіянам ніколи не вдасться здолати народ, який виріс із міцного кореня глибоких і самобутніх традицій, народної пісенної та усної творчості, на яскравих прикладах історії і справжніх героїв. У них немає таких Героїв, бо їх просто не може бути серед ґвалтівників і крадіїв.

Я знаю, на землі наших дідів-прадідів завжди звучатиме українська пісня, щире українське слово і ніколи не щезне любов до рідної землі! Істинний патріотизм і любов народу переборють усі економічні складнощі. Ми побудуємо нову Україну: потужну державу з людьми, які по всьому світу гідно промовлятимуть, що вони — українці.

Ми вже багато чого зробили для історії. Відтепер Україна в усьому світі асоціюється зі словами «мужність», «воля» і «незламність». Але ми можемо зробити більше.

Зокрема, й те, до чого давно прагнули. Посилення оборони, зміцнення культурного фундаменту, руху в об’єднану Європу, до повноправного членства у ЄС, створення саме українського економічного дива після війни.

І для цього нам ніхто не потрібен, бо ми — сильна держава з давньою історією, великими можливостями і неймовірним народом.

Тож сьогодні ми вкотре утверджуємо понад тисячолітні традиції українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого. І протидіємо російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Пам’ятаємо минуле та впевнено творимо майбутнє!