Загалом ворог випустив майже двадцять ракет різного класу. Прилетіли вони з трьох напрямків. Як повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, росіяни випустили «Калібри» з акваторії Чорного моря, «Іскандери» — з району Зябровка Гомельської області білорусі та ракети Х-22 — з дальніх бамбардувальників Ту-22м3, які базуються на аеродромі Шайковка в рф.

Зранку в четвер було чути вибухи на Київщині. Путінці завдали удару по одній з громад Вишгородського району — обстріляний об’єкт інфраструктури. За повідомленням начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса, після п’ятої ранку масштабні запуски ракет відбулися з території білорусі. В ОК «Північ» зазначили, що дев’ять ракет впали у лісі в Гончарівській громаді.

Згодом у Генштабі повідомили: шість крилатих ракет «Калібр» з акваторії Чорного моря прилетіло по військовій частині у Лютежі (Київська область). Зруйновано і пошкоджено будівлі. Крім того, одну ракету наша ППО збила у повітрі над Бучанським кар’єром.

Вночі російські окупанти влаштували ракетний терор Немишлянському та Київському районам Харкова. Зранку інтенсивно обстрілювали Чугуїв. Внаслідок влучання трьох ракет зруйновано будівлю школи у Корабельному районі Миколаєва. На світанку завдано ракетного удару по Торецьку (Донецька область) — влучили у багатоквартирний будинок (на знімку)...

У результаті успішних ударів ЗСУ російські війська на західному березі Дніпра стали дуже вразливими. Про це йдеться в огляді міноборони Британії.

«Контрнаступ України на Херсонщині набирає обертів. Її сили, ймовірно, створили плацдарм на південь від річки Інгулець, яка утворює північний кордон окупованого росією Херсона», — йдеться в огляді.
Зазначається, що Україна використала свою нову далекобійну артилерію, щоб пошкодити щонайменше три мости через річку Дніпро, на які рф покладається для постачання територій, що перебувають під її контролем.

Один із них, Антонівський міст поблизу Херсона, був ювелірно пошкоджений ЗСУ минулого тижня. 27 липня по ньому вдарили знову. Через що переправа тепер непридатна для використання...
«49-та армія росії дислокується на західному березі Дніпра і тепер є дуже вразливою», — стверджує британська розвідка. Зазначається, що Херсон — найбільш політично значущий населений пункт, окупований росією, зараз практично відрізаний від інших окупованих територій. У МО Британії вважають: його втрата серйозно підірвала б спроби кремля намалювати окупацію як успіх.
У свою чергу в Генштабі кажуть: українська армія продовжує просуватися у Херсонській області.

«Нашими військовими частинами і підрозділами продовжується поетапне визволення Херсонської області від окупаційних військ рф. Протягом останніх двох тижнів визволено Іванівку та Лозове, на цьому тижні визволено Андріївку», — повідомив вчора на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ Олексій Громов.

Рашисти теж готуються до контрнаступальної операції Сил оборони України на Херсонському напрямку. За даними групи «Інформаційний спротив», підрозділи військ противника, які прибувають у склад угрупування «Юг» з Луганського та Маріупольського напрямків, вимушені частково тягнути із собою й несправне та пошкоджене штатне озброєння та військову техніку. Такі факти днями фіксувались під час маршу підрозділів противника через Маріуполь, а також під час їхнього пересування в районі Бердянська.

Окрім того, й на самому Запорізькому напрямку, в рамках підсилення свого угрупування військ, командування противника також продовжує перекидати в цю операційну зону всі наявні в нього «під рукою» резерви. Як зазначає координатор «ІС» Костянтин Машовець, росіяни стурбовані розвитком подій у Приазов’ї. І небезпідставно. Адже в районі Вугледара українські війська, нехай дуже повільно та поступово, але просуваються у бік Володимирівки й далі.

«Російське військове командування нервує та збирається підсилити свої війська як на Херсонському напрямку, так і на Мелітопольському, а також у напрямку Бердянська і Маріуполя. Передусім за рахунок «оптимізації» угрупувань військ «Восток», «Дон» та «Изюм». Воно вперто не бажає «витрачати» свої резерви, сконцентровані у Бєлгородській області. І це не може не наштовхувати на певні роздуми», — зазначає експерт.

За його словами, перед перспективою втягнутися у жорсткі оборонні бої на півдні України, командування військ противника також суттєво нарощує й повітряну складову свого угрупування, призначену для «забезпечення повітряного прикриття» своїх військ у цій операційній зоні.

Водночас, уже кілька днів поспіль російські війська перекидають техніку через Мелітополь. При цьому глушать мобільний зв’язок, аби містяни не могли передати дані. І все ж таки, за інформацією місцевих жителів, у південному напрямку в бік Херсонського фронту рашисти переганяють техніку з маркуванням літерою «О» — сили з білорусі.

До того ж зафіксовано активність ворожої авіації з території рб.

Фото зі сторінки ДСНС у Фейсбуці.