Завантаження відбулося в Морському торговельному порту «Чорноморськ».

«Перше судно, перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати», – сказав Глава держави.

За словами Президента, експорт збіжжя почнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.

Як зазначив Володимир Зеленський, Україна чекає від партнерів – представників Організації Об’єднаних Націй і Туреччини – на відповідні сигнали щодо початку транспортування зерна. Як повідомив Глава держави, експорт може розпочатися найближчими днями.

«Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати», – розповів Президент.

Володимир Зеленський переконаний, що розблокування експорту українського зерна дасть змогу уникнути дефіциту продуктів, а також голоду та політичного хаосу в країнах, які потребують харчової продукції.

«Для нас важливо, щоб Україна залишалася гарантом світової продовольчої безпеки», – наголосив він.

Разом з Главою держави з процесом завантаження зерна ознайомилися представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема Посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, Посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, Посол Канади Лариса Ґаладза, Посол Федеративної Республіки Німеччина Анка Фельдгузен, заступник глави представництва ЄС Ремі Дюфло, координатор системи ООН Оснат Лубрані.

Президент також провів зустріч з представниками дипломатичного корпусу, під час якої було обговорено питання експорту зерна та міжнародну підтримку України.

Крім того, Володимир Зеленський відвідав українських захисників, які проходять лікування в одному з медичних закладів.

Серед пацієнтів лікарні, зокрема, – громадянин Іспанії, який боронить нашу країну у лавах Інтернаціонального легіону.

Глава держави поспілкувався з бійцями й побажав їм швидкого одужання.

Володимир Зеленський наголосив на важливості реалізації програми протезування для військовослужбовців.

Президент також поцікавився в персоналу нагальними потребами медичного закладу.

Президент привітав військовослужбовців Сил спеціальних операцій ЗСУ з професійним святом і вручив державні нагороди

Під час робочої поїздки до Одеської області Президент Володимир Зеленський зустрівся з військовослужбовцями Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Глава держави привітав військових з їхнім святом – Днем Сил спеціальних операцій.

«Хочу подякувати вам за вашу велику справу, за ваш героїзм. Прошу продовжувати робити все, щоб ворог відчував, що спокою тут немає й ніколи не буде завдяки вашій службі, завдяки тим операціям, які ви проводите так, щоб у ворога земля горіла під ногами», – сказав Володимир Зеленський.

Президент представив Віктора Хоренка на посаді командувача Сил спеціальних операцій.

«Впевнений, що під його керівництвом буде багато здобутків і багато перемог. І ми наближатимемо перемогу щодня», – зазначив він.

Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди.

Президент передав орден «Золота Зірка» рідним підполковника Олександра Капічуна, який удостоєний звання Героя України посмертно. Група спеціального призначення, яку очолював Олександр Капічун, завдала раптового удару по техніці противника у Київській області. В результаті цього було зупинено рух ворожої колони, знищено близько п’яти одиниць броньованої техніки та значну кількість живої сили. Завдяки діям групи ворог не отримав своєчасного підкріплення, що зупинило наступ на Київ. Прикриваючи відхід групи спеціального призначення, підполковник Олександр Капічун загинув.

Присутні вшанували пам’ять загиблих бійців хвилиною мовчання.

Глава держави також заслухав доповідь щодо оперативної обстановки в регіоні.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України