Про це заявив заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час прес-конференції в ООН. «Збереження всіх процедур є необхідною умовою безпечного руху суден. Тож не дивно, що ми ще не бачили, щоб жоден корабель рухався. Відомо, що в порту Одеси є готові до виходу судна з зерном. І ми сподівалися, що це станеться навіть сьогодні чи завтра. Але це можливо тільки за умов, що це буде безпечно», – заявив Мартін Гріффітс.

За словами заступника Генсекретаря ООН, процедури проходу кораблів уже встановлено, й сторони Спільного координаційного центру погодилися на прохід кораблів та на те, де саме є безпечний коридор. «Думаю, ми побачимо цей процес дуже швидко. Ми прагнемо повернути довоєнний експорт з цих портів. Це, я думаю, приблизно п'ять мільйонів тонн на місяць. Це на додаток до всіх інших маршрутів, які вже задіяні, – залізничних та через Дунай. Одне не виключає іншого, й це важливо», – додає він.

Водночас, коментуючи можливі проблеми у виконанні угоди щодо створення безпечних коридорів через Чорне море, Гріффітс підкреслив, що реалізація проекту буде важкою: «Це буде непростий шлях, думаю, як і будь-який подібний проект, в якому я брав участь. Це вимагатиме політичних і матеріально-технічних зусиль. Це вимагатиме зміцнення довіри, як я вже відзначав, між сторонами, що є великою вимогою».

Нині через брак безпеки для кораблів мільйони тонн зерна продовжують залишатися в українських портах, незважаючи на досягнуту угоду щодо створення безпечних коридорів через Чорне море.

Напередодні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що «в найближчі дні» проведе телефонну розмову з міністром закордонних справ росії сергієм лавровим, під час якої він має намір порушити питання відновлення експорту українського зерна через Чорне море.

«Ця угода є позитивним кроком вперед. Проте існує різниця між угодою на папері та угодою на практиці. Сотні мільйонів людей по всьому світу чекають, щоб ці кораблі вирушили з українських портів, і щоб мільйони тонн зерна та інших культур потрапили на світовий ринок. Якщо кремль підписав цю угоду, щоб виглядати розсудливим перед світом, без наміру виконувати її, ми про це дізнаємося дуже скоро», – заявив держсекретар.

Такої ж думки дотримуються й посли країн «Великої сімки», які вчора відвідали Одесу (на знімку). 

"Мої колеги – посли «Великої сімки» і я перебуваємо в Одесі разом з Туреччиною, щоб наголосити на важливості угоди за посередництва ООН, що дозволяє вивозити продовольство з України. Росія має поважати угоду", – написала посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс у Твіттері.

Як повідомляв «Голос України», 22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Документ уклали представники Туреччини, ООН та України. Таку само угоду окремо підписали представники Туреччини, ООН та росії. Документ, зокрема, передбачає створення демілітаризованих гуманітарних коридорів для вивезення продовольства з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». У Стамбулі під егідою ООН створюється Спільний координаційний центр за участі представників України, Туреччини, ООН і росії та спеціальні інспекційні групи за участю всіх сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, які прямують до українських портів або виходять з них. Такі групи працюватимуть в гаванях в районі Турецької протоки (протока Босфор), які попередньо будуть визначені турецькою стороною.

За інформацією Мінінфраструктури, завдяки угоді Україна зможе не лише оперативно експортувати орієнтовно 20 млн тонн зерна, яке лежить на складах, а й звільнити місце для нового врожаю, залучити додаткові валютні надходження від одного з ключових експортних секторів економіки. 

Окрім цього, понад 400 млн бідного населення Африки та Азії отримають продовольство, без якого вони опинилися б на межі голоду. Також вивільнення українського зерна може знизити світові ціни на продовольство.

Водночас уже наступного після підписання угоди дня російські військові продемонстрували своє ставлення до міжнародних зобов’язань, обстрілявши ракетами одеський порт. У МЗС України зазначили з цього приводу, що «менше 24 годин знадобилося російській федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині в підписаному вчора в Стамбулі документі». Агентство «Асошиейтид пресс» повідомило, що нині власники суден побоюються заходити в українські порти, попри досягнуту угоду.

Вл. інф.

Фото зі сторінки у Твіттері Мелінди СІММОНС.