Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення
(№ 7427).

Документ передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення за рахунок залучення більш як 125 мільярдів гривень від міжнародних партнерів на покриття різниці тарифів. «За» проголосували 260 народних депутатів. Мораторій діятиме впродовж воєнного стану в Україні та ще півроку після його завершення. У цей період буде заборонено підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (на її виробництво, транспортування та постачання) та на послуги з постачання теплової енергії і гарячої води.

Парламентарії підтримали законопроект про внесення змін до розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України щодо врегулювання відносин та забезпечення стабільності на ринку природного газу (№ 7428-2), який передбачає запровадження касового методу розрахунку ПДВ.

Також Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію, яка розслідуватиме факти порушення законодавства, що призвели до кризових явищ на енергетичному ринку України напередодні та в період збройної агресії російської федерації проти України. Головою ТСК обрано народного депутата Олексія Кучеренка («Батьківщина»).

У першому читанні підтримано проект змін до низки законів щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану (№ 7605). За словами народного депутата Ярослава Железняка («Голос»), цей документ стосується примусового вилучення обладнання для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу. Вилучатимуть майно на підставі рішення Ради національної безпеки та оборони за пропозицією, погодженою обласною військовою адміністрацією. Компенсацію за відчужене майно планується здійснювати за рахунок коштів держбюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів.

За основу підтримано й законопроект № 6067 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадженню нових активних програм на ринку праці. У ньому йдеться про сприяння працевлаштуванню безробітних шляхом компенсації роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Цю ініціативу підтримали 244 народні депутати.

Верховна Рада звернулася до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями російської федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України. Постанову № 7598 підтримали 299 народних депутатів.

У цілому підтримано законопроект № 7398, згідно з яким під час будівництва нових споруд обов’язковою буде наявність бомбосховищ. За словами співавторки цього законопроекту Олени Шуляк («Слуга народу»), тепер містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях повинна містити розділ про інженерно-технічні заходи цивільного захисту. Затвердження містобудівної документації за відсутності такого розділу забороняється. «Фактор безпеки стане однією з основних вимог до будівництва, — наголосила вона. — Повномасштабна війна та масовані ракетні обстріли українських міст росією показали, наскільки недосконалою є діюча система цивільного захисту. Ми посилюємо вимоги до наявності надійних укриттів у новобудовах і робимо безпеку наших громадян головним пріоритетом», — наголосила
О. Шуляк. У законопроекті також визначається, що доступ до укриттів повинні мати й маломобільні групи населення та особи з інвалідністю.

Ухвалено в цілому й законопроект про внесення змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (№ 7481), яким розширюється перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Йдеться про родини, в яких близькі люди вже загинули на війні з росією. Крім того, підтримано проект закону про внесення змін до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (№ 7352), за яким відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації отримають наукові, науково-педагогічні й педагогічні працівники, незалежно від наявності в них вченого звання або наукового ступеня.
Розглянувши та відхиливши низку проектів постанов, народні депутати розблокували підписання закону про дерегуляцію трудових відносин.

Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду «Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні» між Україною та ЄІБ, а також схвалила постанову про організаційно-правове удосконалення порядку опрацювання в парламенті законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (№ 7595).

У п’ятницю парламентарії також ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до статті 8 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо cистеми переходу від військової кар’єри до цивільного життя (№ 7412).

Більшість військових, які нині захищають нашу Вітчизну, — це молоді люди. Після Перемоги вони мають повернутися до звичного життя, переконані законотворці. Проте на сьогодні відсутня уніфікована система переходу ветеранів війни від військової служби до цивільного життя. А саме, має місце розпорошеність відповідальності та функцій щодо формування державної політики, спрямованої на реалізацію заходів із соціальної та професійної адаптації ветеранів війни. Тож нагальним є законодавче визначення єдиного центрального органу виконавчої влади, що забезпечуватиме формування та реалізацію державної політики в сфері реалізації заходів із соціальної та професійної адаптації ветеранів війни.

У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до статті 16-3 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (№ 7415), який передбачає виплату більшої одноразової грошової допомоги у разі, якщо військово-службовцю, військовозобов’язаному або резервісту після первинного встановлення інвалідності буде призначено вищу групу інвалідності.

Народні депутати 281 голосом остаточно схвалили законопроект № 7464, згідно з яким відпустки для догляду за дитиною надаватимуться не лише жінкам, а й чоловікам у разі, якщо вони обоє є військовослужбовцями. Так само в цілому ухвалено проект закону № 6060, який передбачає безоплатну передачу з державної у комунальну власність цілісних майнових комплексів підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Ухваливши законопроект № 7422, парламентарії підвищили доступність медичної та реабілітаційної допомоги в умовах воєнного стану для поранених. Одне з основних завдань, які цей документ повинен вирішити, — це дозволити залучати за спрощеною процедурою медичних працівників та фахівців з реабілітації, які є іноземцями (крім громадян російської федерації та республіки білорусь) або особами без громадянства, до надання медичної допомоги. Також удосконалюються правові засади надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини та реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації в період дії воєнного стану. Водночас ідеться про розширення можливостей для залучення волонтерів до надання медичної та реабілітаційної допомоги у цей непростий для нашої країни період.

Парламентарії підтримали постанову про звернення Верховної Ради до Європейського Союзу та країн Групи Семи як засновників Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) щодо посилення боротьби з відмивання коштів та з коштами кримінального походження, з фінансуванням тероризму, з фінансовими механізмами, які використовує російська федерація для уникнення санкцій і які сприяють продовженню російського вторгнення на територію України (№ 7582).

У першому читанні підтримано законопроект № 6480 про географічні зазначення спиртних напоїв.

Верховна Рада 278 голосами підтримала призначення Дениса Маслова на посаду голови Комітету з питань правової політики.

Під час засідання оголошено, що Тарас Батенко став єдиним головою депутатської групи «За майбутнє».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.