Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі в Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпека якого підтвердиться гарантами - ООН та Туреччиною. На його борту 26 тисяч тонн української кукурудзи.

Нагадаємо, що Україна є четвертим найбільшим експортером кукурудзи у світі, тому можливість її вивезення морським шляхом - успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Розблокування портів Одеси дасть не менше мільярда доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

Перший караван складатиметься з 16 суден з українським зерном.

Першою зупинкою для судна стане Стамбул. У територіальних водах Туреччини на прибуття суховантажів очікують 3 серпня.

Судна відстежуватимуть за допомогою безпілотників та супутників. Якщо судна відключать AIS і не нададуть прозору інформацію про пересування, їх не допустять до територіальних вод Туреччини.

За ініціативою Туреччини перші суховантажі із зерном вирушать із Стамбула до країн Африки, яким загрожує голод. Наразі відомо, що судна відвідають Сомалі.

Як зазначають представники ООН, рейс судна до Сомалі може тривати до 1,5 місяця. При цьому про гарантії безпеки для суден у Сомалі, де процвітає морське піратство, не йдеться.

Фото зі сторінки Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова у Фейсбуці.