Також рашисти стягують сили до Херсона та Запоріжжя. Росія передислоковує військову техніку і свої підрозділи на територію окупованого Криму, щоб у подальшому застосувати їх на півдні України. Про це заявив представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький в інтерв’ю The Guardian, повідомляє Головне управління розвідки.

За словами Скібіцького, два тижні тому росіяни вивели з Донеччини тактичні групи повітрянодесантних військ і перекинули їх до тимчасово окупованого Херсона. А також перенаправляють війська зі свого східного військового округу, які використовувалися для атаки на Слов’янськ.

За даними британської розвідки, рф, вочевидь, вирішила скорегувати свої плани наступальної операції на Донбасі, відчувши потребу зміцнити угрупування на півдні. Про це йдеться в огляді 1 серпня. Зазначається, що протягом останніх чотирьох днів сили рф намагалися здійснювати тактичні наступальні дії в районі Бахмута, але там просуваються дуже повільно.

«Як повідомляли українські органи влади минулого тижня, росія переміщує значні сили з півночі Донбасу на південь України. Схоже, рф корегує оперативний задум наступу на Донбасі після того, як не змогла досягти вирішальних оперативних проривів згідно з тим планом, за яким діяла з квітня. Зараз фронт на Запоріжжі визначили як вразливу ділянку, яку потрібно посилити», — аналізує розвідка Британії.

На думку директора інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця, найцікавішою ділянкою фронту залишається південь України. «Зараз важко визначити динаміку бойових дій, але ми можемо бачити, як ЗСУ успішно знищують логістичні шляхи російської армії на цьому напрямку. Це мости біля Нової Каховки та Херсона. Після ударів Himars ці мости вже не виконують завдання логістичних шляхів для окупантів. Ворог намагається їх полагодити. Однак координати цих мостів не змінились і вони перебувають у зоні ураження наших РСЗВ.

Також слід зауважити, що росіяни перекидають із Криму та інших ділянок фронту підрозділи на Херсонщину та Запоріжжя для того, щоб унеможливити проведення контрнаступу ЗСУ. Ситуація на цій ділянці фронту залежатиме від того, як ефективно ЗСУ зможуть підготувати контрнаступ», — вважає він.

Своєю чергою американський Інститут дослідження війни (ISW) пише, що російські війська протягом кількох місяців утримували позиції в районі Балаклії та Великої Комишувахи і можуть використовувати ці два райони як плацдарми для наступальної операції. Проте вкрай малоймовірно, що вони спроможні захопити Харківську область чи Харків, враховуючи темпи просування росії на Донбасі та проблеми з формуванням сил і тиловим забезпеченням.

ISW допускає, що путінська армія також може проводити провокаційні атаки, щоб запобігти контрнаступу ЗСУ. Вона відновила локальні наземні атаки на північний захід та південний захід від Ізюма. Останніми днями ворог зробив безуспішні штурми та спроби бойової розвідки у напрямку Чепиля, Щурівки та Гусарівки (на північний захід від Ізюма) і відновив штурми у напрямку Дмитрівки та Бражківки (на південний захід від Ізюма).

Крім того, росіяни продовжували наземні атаки на північний захід від Слов’янська, на північний схід від Сіверська, на схід і на південь від Бахмута. Вони досягли незначних успіхів у районі Авдіївки та продовжили наземні атаки у напрямку Авдіївки та Пісків.

Фото: © Getty Images