Петро Порошенко не новачок у політиці. Однак лише цього року на посаді Президента «шоколадний король» зміг продемонструвати найкращі королівські якості політика: самодостатність, дипломатію, холоднокровність, впевненість у собі, вміння до останнього тримати паузу... Ще навесні кандидатура найбагатшого претендента на посаду глави держави (минулого року «Forbes» оцінив його капітал у 1,8 млрд. доларів) змогла об’єднати всю країну. Він отримав упевнену перемогу на виборах, які відбулися 25 травня. Історичний вибір українського народу визнали і на Заході, і у Кремлі. І це свідчило про одне: з’явився лідер, який взяв відповідальність за державу у найскладніший період боротьби за свою незалежність, з жорстокими викликами — підлою агресією з боку Росії, «постійною стурбованістю» Заходу, економічною кризою в країні. Але з найкращими патріотами у світі. 

«Навколо ідеї незалежності, свободи, гідності, правової держави, європейської інтеграції об’єдналася вся Україна і все світове українство. Народ своє вагоме слово сказав. Під час революційних подій. Під час спротиву агресії. Під час виборів. Тепер черга — за нами, за владою». Такими словами завершував свою інаугураційну промову 7 червня у Верховній Раді новообраний Президент Петро Порошенко, який дав чітко зрозуміти: він прагне зберегти і зміцнити єдність України, забезпечити мир і гарантувати надійну безпеку, наблизити європейський вибір і повернути Крим. «Я не хочу війни. Я не прагну помсти. Хоча перед очима — великі жертви, принесені українським народом. Я прагну миру і доб’юся єдності України. Тому розпочинаю свою роботу з пропозиції мирного плану», — запевнив гарант. Розпочалася надскладна робота. Поки Захід писав і висловлював чергові занепокоєння, а країни — гаранти нашої безпеки шукали мирні і цивілізовані шляхи подолання «конфлікту» на сході України, новому Президенту довелося почати діалог з багатьма країнами, закріпити підтримку на міжнародній арені — зустрічі і телефонні перемовини з лідерами багатьох країн і керівниками фінансових інституцій тривали мало не цілодобово.
Західна преса із захопленням відгукувалася про його сміливість: упевнений у собі глава держави, який вирішив протистояти російському президенту Володимиру Путіну. Так, американська газета «Chіcago Trіbune» оголосила, що день Незалежності України вже настав: «Хоробрий лідер, напевно, ставить собі запитання: чи він ризикує більше через можливу ворожість Москви чи через бездіяльність Заходу?»
Петро Порошенко відразу виконав дві обіцянки: підписав Угоду про асоціацію з ЄС та ініціював позачергові парламентські перегони. Найкращим підтвердженням авторитету і довіри до глави держави стала підтримка його політичної сили, яка має найбільшу фракцію у парламенті.
Не треба бути великим провидцем, щоб спрогнозувати: наступний рік стане для лідера нації ще більшим випробовуванням. Як і для всіх нас. Однак зрозуміло одне: перед реальною воєнною загрозою російських «братів» маємо разом із керманичем забезпечити свій історичний вибір. Вибір совісті та правди — на підтримку незалежної України. Яку, на жаль, освячуємо кров’ю найкращих...