Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування споживачів про виробників будівельної продукції, які пов'язані економічними зв'язками з державою- агресором» (№ 7618). З відповідною законодавчою ініціативою виступила група народних депутатів, серед яких, зокрема, Олена Шуляк, Андрій Клочко, Віталій Безгін, Ірина Борзова та Оксана Гринчук.

За словами народних депутатів, у відповідь на агресію росії більшість країн-союзників України почали запроваджувати безпрецедентні санкції проти держави-агресора. «Паралельно йде процес виходу або призупинення діяльності на російському ринку чи принаймні скорочення бізнесу та відмови від подальшого інвестування в російську економіку з боку провідних транснаціональних компаній світу. Та існують компанії, які продовжують вести свій бізнес та обслуговувати клієнтів країни-агресора, сплачуючи податки до російського держбюджету, чим фактично підтримують фінансування воєнних дій в Україні», – наголошується у пояснювальній записці до законопроекту та зауважується, що до таких компаній, зокрема, належить і низка виробників будівельних матеріалів. 

«Такі виробники сукупно сплачують до бюджету країни-агресора величезні суми коштів податків, у тому числі за рахунок яких йде закупівля літаків, танків, ракет та іншого озброєння, яке активно використовується, як на лінії фронту, так і для знищення цивільного населення та інфраструктури», – зазначили автори законопроекту. 

До слова, першого липня 2022 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб'єктів господарювання, пов'язаних економічними зв'язками з державою-агресором». Ним передбачається створення Реєстру суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором, та набуття особами статусу суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором, для застосування до них збільшеного податкового навантаження. 

Тож інформацію вказаного Реєстру доцільно використовувати для інформування українського споживача про виробників будівельної продукції, які відмовляються йти з російського та разом із тим залишаються на нашому ринку, зазначають депутати. Надання такої інформації до придбання будівельної продукції сприятиме свідомому та компетентному вибору, наголошують вони.

Власне, законопроектом, зокрема, пропонується: наповнювати Єдину державну електронну систему у сфері будівництва відомостями про наявність у виробника будівельної продукції статусу суб'єкта господарювання, що пов'язаний економічними зв'язками з державою-агресором. Для цього передбачається взаємодія Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва з Реєстром суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором. Пропонується також заборонити рекламу про будівельну продукцію, виробник якої пов'язаний економічними зв'язками з державою-агресором, без інформації про найменування виробника та наявність у нього такого статусу. Ця інформація повинна займати на рекламних засобах не менше 15 відсотків площі (обсягу) всієї реклами. 

Нині, наголошують автори законодавчої ініціативи, прийняття законопроекту забезпечить українському споживачу можливість доступу до необхідної, достовірної інформації про імпортовану будівельну продукцію, виробники якої відмовляються йти з російського ринку та водночас залишаються на ринку України.