Інформаційний привід для цієї статті дала Наталія Королевська, міністр соціальної політики України. Вона оприлюднила остаточні підсумки літньої кампанії оздоровлення та відпочинку школярів. Про це «Голос України» писав не раз — і про здобутки, і про недоліки регіональних органів влади. Зокрема, 24 вересня ц. р. автор розповів, як «охоплювали» відпочинком хлопців і дівчат міста Васильків у Татарбунарському районі Одещини.

У статті «Не тільки спонсори мають допомагати сиротам» йшлося про діряві дахи на базі «Славутич», суп в їдальні, після якого дітей нудило, незадовільну організацію дозвілля, ігнорування вказівок міністра вчити плавання дітей у всіх водоймах, надто у морі... А ще про вихованців будинку сімейного типу, п’ятеро дітей якого не побачили синього моря. У бюджеті для них не знайшлося коштів на проїзд. А батьки-вихователі Зелінські не змогли знайти спонсорів, як це наполегливо радили в райдержадміністрації.

Реакції від васильківців на критику не надійшло. Обласне начальство теж скромно промовчало, зробивши вигляд, що парламентську газету не читають. Та й що воно могло сказати, якщо завдання голови ОДА Анатолія Присяжнюка з оздоровлення УСІХ сиріт успішно провалено? Ну, не «охопили» відпочинком за рахунок держави кілька десятків обділених долею підлітків... Зате понад сто переможців олімпіад та конкурсів за сприяння керівника області побували на острові Крит... Ось до кого треба було звернутися Зелінським — спонсор одразу знайшовся б, а васильківським можновладцям, які змушували батьків йти до багатих з простягнутою рукою, вочевидь, дісталося б на горіхи...

Міністр відзначила роботу місцевої влади чотирьох областей, в тому числі Київської. Разом з тим вона констатувала, що «серйозним залишається питання стану мережі закладів оздоровлення та відпочинку». Не знаю, чи увійшла до «чорного списку» згадана база «Славутич», що належить Васильківському заводу холодильників, але, м’яко кажучи, її інфраструктура потребує кардинальної модернізації.

А тим часом

Навіть не в найкращих побутових умовах діти щиро раділи кожному сонячному дню, кожній можливості провести його цікаво і корисно. Серед найактивніших відпочивальників були юні дзюдоїсти з Васильківської ДЮСШ на чолі з наставниками Олександром Рудим (на знімку крайній ліворуч) і Олегом Сабадошем. Серед учасників і призерів всеукраїнських змагань та міжнародних турнірів у «Славутичі» набиралися сил, відточували свою майстерність і три дівчини. Саме підопічні тренерів майстрів спорту Рудого і Сабадоша створювали черги біля єдиного на сотню підлітків турніка (ще один ціле літо пролежав біля адмінбудівлі), ганяли м’яча на полі, покритому шаром пилюки, показували приклад дисциплінованості та любові до спорту. Один з учасників зборів — 15-річний учень ЗОШ №6 Ваня Компаниченко, бронзовий призер Кубка Азії-2013 (на знімку).

 

Фото Світлани ЗАЙНУЛІНОЇ. 

Факт

У 2013 році оздоровилися та відпочили 3,3 млн. школярів, що на 480 тис. більше, ніж торік. За словами Наталії Королевської, завдання уряду виконано: 70,5 відсотка дітей побували у таборах, з них оздоровлено — 40 відсотків.

Дослівно

«Якщо плани-завдання з підготовки шести позаміських таборів виконано на 80—90 відсотків, то на двох базах відпочинку, на яких щорічно оздоровлюються діти з м. Васильків («Івушка» та «Славутич») підготовчі ремонтні роботи до нового літнього сезону були розпочаті невчасно. Керівництво цих закладів підійшло до оздоровлення дітей влітку 2013 року несерйозно, в результаті чого ДОЗ «Івушка» та «Славутич» почали функціонування пізніше з підписанням актів прийомки, але за умови виконання всіх рекомендацій комісії на наступний оздоровчий сезон. До того ж декілька років у цих закладах не проводяться необхідні ремонтні роботи з благоустрою житлових будиночків, які потребують капітального ремонту, медичних пунктів, дворових вбиралень та душових.

У разі повторення такої ситуації на наступний рік, питання відкриття цих закладів буде під сумнівом...

Медичне обслуговування в позаміських таборах оздоровлення та відпочинку здійснювалося лікарями та медичними працівниками (окрім б/в «Славутич» та «Каштан»), де працювали тільки середні медпрацівники».

Із листа головного державного санітарного лікаря Татарбунарського і Тарутинського районів І. Стриженка.