Знаковою подією не тільки для України стали збори у Києві міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини». Вона існує вже шістнадцять років, об’єднуючи понад півтори тисячі впливових політиків, бізнесменів, відомих артистів та спортсменів, воєначальників та науковців, чиє родове коріння походить зі степів Таврії — таких, як багаторазові олімпійські чемпіони Лариса Латиніна і Валерій Борзов, народний артист Росії Сергій Гармаш, знані представники вітчизняного політикуму Микола Білоблоцький та Юрій Богуцький, багато інших. Цей почесний список можна продовжувати довго, та й мешкають земляки по всьому світі — від Києва і Сімферополя до Москви і Санкт-Петербургу, від Нью-Йорка до Торонто. Але не забувають малої батьківщини і допомагають їй, чим можуть.

На форумі президент організації Микола Рожко зауважив, що саме сприяння «жіночого крила» земляцтва допомогло започаткувати в МДЦ «Артек» фестиваль «Таланти багатодітної родини», куди на «творчу зміну» щороку запрошують майже тисячу хлопців та дівчат з не дуже-то і заможних родин. І це лише окремий, але вельми промовистий аспект діяльності організації. Яка, до того ж, сприяє розробці стратегічних інвестиційних проектів, становленню на Херсонщині нових підприємств і створенню додаткових робочих місць, влаштуванню у престижні вузи випускників шкіл області, лікуванню земляків у сучасних медичних клініках тощо.

Це тисячі великих та малих справ. Утім, вони для регіону настільки важливі, що подякувати «Земляцтву Херсонщини» за допомогу і відзвітувати про обнадійливі зміни, які відбуваються в краї, на збори до столиці завітали всі без винятку керівники районної влади, голови обласної ради Віктор Пелих та облдержадміністрації Микола Костяк. Говорити є про що: завдяки глибоким структурним реформам, започаткованим за ініціативою Президента України Віктора Януковича, та колективним зусиллям як місцевих громад, так і земляцтва, економіка Херсонщини напередодні святкування 70-річчя заснування області у березні наступного року етап за етапом починає виборсуватися з кризових «лещат».

Незважаючи на тривалу посуху, в Таврії третій рік поспіль збирають рекордні врожаї овочів, фруктів та баштанних культур, який у 2013-му перевищив 2,5 мільйона тонн. У Бериславському районі збудовано величезний зерновий термінал, що дав змогу активізувати вантажні перевезення пониззям Дніпра. На підприємствах обласного центру вдалося відновити збирання великотоннажних кораблів і виробництво сучасних зернових комбайнів, та й туристичний бізнес задніх не пасе. Рекреаційний і туристичний потенціал регіону викликає у мешканців далекого та близького зарубіжжя дедалі більше зацікавлення. Тільки цього року сюди на оздоровлення завітали близько трьох мільйонів дітей та дорослих, а до бюджетів рекреаційна сфера додала 26,5 мільйона гривень податків і зборів.

— Сьогодні Херсонщина впевнено крокує у майбутнє, маючи досягнення в реалізації потужних інвестиційних проектів в аграрному, промисловому, оздоровчому, культурних секторах, освітній та медичних галузях заради забезпечення високих стандартів життя людей, — наголосив на зборах голова Херсонської ОДА Микола Костяк.

Міжнародна організація «Земляцтво Херсонщини» особливо уважно ставиться до соціальних та інфраструктурних змін на малій батьківщині — адже саме вони свідчать про зміни на краще, підвищення комфортності життя простих людей. І тут здобутки вагомі: насамперед, у Херсоні протягом останніх двох років відкрилися одразу два спеціалізовані медичні центри: серця й офтальмології, насичені найсучаснішою апаратурою. На завершальну стадію виходить реконструкція Верхньоантонівського водозабору — він дасть змогу цілодобово забезпечувати питною водою понад сто тисяч мешканців обласного центру, котрі ще з часів Союзу отримують воду «по графіку». У Великоолександрівському районі області вже реконструйовано автомобільний міст і важливу транспортну розв’язку, що поєднує Херсонщину, Миколаївщину і Дніпропетровщину, ще одна розв’язка будується в самому Херсоні.

Словом, проектів чимало. Всі вони потребують суттєвих фінансових вливань, копіткої праці, і знову ж таки, сприяння «Земляцтва Херсонщини». На зборах члени міжнародної організації запевнили земляків — допомога буде. Та й громаддя завдань тут не бояться: недарма ж у народі кажуть, що дорога у тисячу верст починається з першого кроку. Але його вже зробили, і з поступом на цьому шляху зволікати не збираються.

Фото Ольги ЯХНІЙ.

Емблема «Земляцтва Херсонщини».

Голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк під час виступу на зборах МГО «Земляцтво Херсонщини».