Завдяки цьому, як свідчать дані НБУ, ІТ-індустрія, навіть попри воєнний стан, втрату 15 відсотків ВВП та вимушену релокацію бізнесу, забезпечила рекордні 2 мільярди доларів США експортних надходжень у першому кварталі 2022 року. Аналогічний показник у 2021-му становив 1,44 мільярда доларів США, тобто обсяг ІТ-експорту збільшився на 28 відсотків.

Ця тенденція повинна бути збережена, переконані народні депутати з фракції «Голос» Ярослав Железняк, Олександра Устінова, Юлія Клименко, Олег Макаров та Роман Лозинський і зареєстрували законопроект «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо пролонгації особливостей оподаткування програмної продукції)» (№ 7611).

Адже лише на основі інноваційних хвиль, наголошують депутати, можна забезпечити піднесення економіки та її стійке зростання, підвищити рівень життя населення, гарантувати оборонну, технологічну та економічну безпеку. «Основою зазначених процесів в епоху «інтелектуальної економіки» стають не природні ресурси, а творчі досягнення людей», — ідеться в пояснювальній записці до законопроекту та зауважується, що останніми роками урядами окремих країн запроваджуються спеціальні заходи з податкового стимулювання ІТ-сфери. Тож нам потрібно зберегти та закріпити успіх, продемонстрований ІТ-сферою, особливо в умовах зростання глобальної конкуренції на ринках товарів і послуг, переконані обранці.

«Україна протягом найближчих років має досягти європейського та світового лідерства в ІТ-індустрії», — за-уважив Ярослав Железняк, додавши, що законопроект спрямований на подальшу підтримку державою рівня конкурентоспроможності та привабливості для іноземних та вітчизняних замовників національної індустрії інформаційних технологій. Це пропонується забезпечити шляхом пролонгації на наступні п’ять років особливостей оподаткування податком на додану вартість програмної продукції для ІТ-компаній. Тобто звільнення від оподаткування, відповідно до законопроекту, триватиме до 1 січня 2028 року, задля чого пропонується внести відповідні зміни до пункту 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу.

«Прийняття законопроекту дозволить зберегти рівень конкурентоспроможності ІТ-сфери на рівні найбільш сприятливої у світі, а також у перспективі збільшити дохідну частину місцевих бюджетів та соціальних фондів. ІТ-індустрія України отримає шанс стати європейським та світовим лідером, справжнім драйвером розвитку національної економіки», — вважають депутати.