Соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича про нарощування обсягів будівництва соціального житла, передусім за програмою «Доступне житло», вселили надію в серця мільйонів українців. Сумщина мало не перша серед регіонів узялася за її реалізацію. Сьогодні тут нею охоплено 24 житлові будинки, в яких забудовникам запропоновано 625 квартир.  Як результат, тільки за два роки дії програми житлові умови поліпшили понад півтори сотні сімей сумчан. Цьогоріч до них долучилося ще 335 родин, які виявили бажання взяти участь у програмі.
Кому корупція — мати рідна...
Утім, попри неабиякі зусилля керівництва регіону, нині «Доступне житло» серйозно пригальмувало свої оберти. Реакції будівельників на причини вповільнення довго чекати не довелося. 
На початку року багато керівників і власників компаній, зайнятих як у виробництві будівельних матеріалів, так і безпосередньо в житловому будівництві, з усією «пролетарською непримиренністю» широко оприлюднили факти, які в жодні ворота не лізуть. 
Чимало з них стосуються «тісної співпраці» із «присосками», які общипують будівельників наче курей і сповивають їх корупційним зашморгом. До того ж кількість охочих нагріти руки на цьому «творчому процесі», множиться з кожним роком. 
Історія перша: «Не підмажеш — не збудуєш...»
— У нас нині інша біда: за приватними структурами на шлях вимагання дедалі частіше стають державні, яким за статутом належить дбати про інтереси держави, — обурюється директор асоціації «Сумибудкомплекс» Олександр Шаповаленко.
За його словами, невідомо з чиєї подачі поряд із Сумською обласною територіальною інспекцією ДАБК (Державний архітектурно-будівельний контроль) запрацювала приватна «митниця», яка розпочала свою діяльність з... викручування рук будівельникам.
— Звалилося це «немовля», немов сніг на голову, — веде далі Шаповаленко. — До цього всі будівельники напряму працювали з різним ліцензованим фірмами, а тут звідки не візьмись — «Здраствуй, Варко, я нова Одарка» — всівся їм на голову якийсь приватний технічний центр. Ми думали, непорозуміння, але ні. З’ясувалося, що обласна інспекція ДАБК обзавелася «митним» бар’єром для прискорення будівництва на всіх етапах. Він і прискорює до запаморочення у голові. Тепер майже всі документи на отримання дозволів на будівництво проходять через «дитятко», а воно викручує руки як тільки захоче. За кожну кому, крапку чи знак запитання — плати, і баста. А не заплатиш — начувайся: місяцями вибиватимеш дозвіл на будівництво. І навряд чи виб’єш.
— А чи «благодійники» розуміють, що своїми діями підривають соціальні ініціативи Президента України?
— Це їх треба запитувати. На мою думку,  
розуміють, але бажання легкої наживи пересилило страх і перед Президентом, і перед відповідальністю. Їм байдуже, що через їхню «благочинність» безліч будівельних організацій згорнули підготовчий фронт робіт на наступний рік. Цими бар’єрами вони на корені знищують будівельний бізнес. 
— А яку суму відступного «благодійник» зажадав за проходження документів?
— «Усього-на-всього» 5 євро за один квадратний метр. Зрештою, твердої такси у нього немає.
— Але ж це здирщина.
— Із цим висновком згодні всі будівельники.
І не тільки будівельники — додам від себе, — а й правоохоронні органи області. Ось як кваліфікує дії безпосередньо «покровителя підопічного» обласна прокуратура»: «...Грубі порушення прав підприємців допускалися працівниками інспекції ДАБК у Сумській області, які провели понад 50 перевірок за зверненнями від громадянина, якого фактично не існує, про що інспекторам було достовірно відомо. За результатами таких незаконних дій вживалися заходи адміністративно-правового, фінансового характеру, законність яких суб’єкти господарювання на даний час вимушені оскаржувати в суді та органах прокуратури. Відповідні відомості внесено до ЄРДР...».
Ось тобі лаз, а ось перелаз. Але що таким прокурори і прокуратури? Після публікації був наказ провести «...позапланову перевірку дотримання ТОВ «БВК компанія «Федорченко» вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності під час будівництва багатоквартирного житлового будинку по вулиці Кірова, 154, а заодно і на Прокоф’єва, 39».
— Не інакше, як хтось хотів показати всім, хто в домі хазяїн, — припускає О. Шаповаленко. 
Історія друга: «Санкція на здирщину»
Депутат Сумської обласної ради трьох скликань, заслужений будівельник України, кандидат технічних наук Іван Телющенко каже, що після оприлюднення інформації про посередників в ЗМІ апетит у «дружбанів» відчутно зменшується.
Не так давно супровід будівництва на всіх стадіях здійснювали ліцензовані приватні фірми. Їх в області — море. З ними горя не знали: завдяки здоровій конкуренції всі працювали за прийнятними тарифами, до того ж — божеськими. Тоді в усіх був вибір.  А з появою приватної «присоски» конкурентів просто відсунули. Де-юре вони існують, а де-факто — не висовуються. У принципі ми працюємо з ними задля отримання професійного висновку, але за дозвільним папірцем все одно змушені йти до «дружбанів». От вони й підняли тарифи до захмарних вершин.
— Але ж і виплачена сума також на дорозі не валяється...
— Звісно, краще б ці гроші пішли на благодійну допомогу, якої очолювана мною «Керамейя» щорічно надає майже на 400 тисяч гривень. Хворим дітям і ветеранам на ліки та операції, дитячим інтернатам, дитсадкам, будинкам престарілих, багатодітним сім’ям... 
Будівельники, щоб не прогоріти, закладають «навар» для дармоїдів у вартість житла. А що, скажіть, робити тим, хто займається промисловим будівництвом, зводить сільськогосподарські об’єкти? Залазити у фінансову кабалу до банків? Зважте, «їдоки» обклали своїм оброком усю будівельну галузь держави. Розрахунок у них, певно, був на зростання попиту на житло в пересічних українців. Утім, прорахувалися: галузь занепадає на очах. 
Та «їдокам» байдуже. Жодного страху перед законом ні у «хрещених», ні у «хрещеників».
— У чому вбачаєте корінь зла?
— Відповідальність за тотальну корупцію лежить на українському суспільстві загалом.  За відсутності корупційних легіонів реальна ціна квадратного метра житла на Сумщині, думаю, і в Україні, не перевищувала б чотирьох тисяч гривень. Якщо не викосимо корупційний бур’ян з нашого городу, невдовзі він задушить нас у своїх «ніжних» обіймах. Дехто все киває на Президента, мовляв, він усе знає і все бачить. А суспільство тоді для чого? Адже навіть всевидючий Президент самотужки корупції не здолає.
Сумська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
P.S. Коли матеріал уже був підготовлено до друку, до редакції надійшло повідомлення: «лафа» вимагачам закінчилася. Під слідство потрапив керівник обласної інспекції ДАБК. Чиновника підозрюють у зловживаннях службовим становищем з метою збагачення. Звинувачують його у вимаганні великих сум грошей у забудовників в обмін за видачу дозвільних документів. Реалізовувати злочинний задум начальнику інспекції допомагали керівники двох приватних підприємств. Уже встановлено близько десяти жертв цієї афери. З початку нинішнього року на рахунках цих фірм осіло понад два мільйони «митних» гривень, які було витрачено зловмисниками на особисті потреби. Слідство триває.