У Комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочалась робота над підготовкою до другого читання проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад» (№ 5742).

Ця урядова ініціатива була зареєстрована в парламенті ще рік тому. Але проголосована у першому читанні лише на одному з нещодавніх пленарних засідань. Адже нинішня ситуація, як ніколи, вимагає від органів місцевого самоврядування швидких та ефективних рішень для подолання проблем, спричинених агресією росії. Тож цей законопроект дуже актуальний.

Під час обговорення проекту в сесійній залі представник профільного комітету Віталій Безгін назвав його технічним, адже документ дозволяє декілька простих речей: по-перше, оперативно приєднуватись новим громадам до вже діючих угод; по-друге, громади зможуть спільно фінансувати проекти співробітництва одразу, а не з нового бюджетного року; по-третє, ініціювати приєднання до угод про співробітництво тепер зможуть голови громад самостійно, але з подальшим закріпленням рішення сесією. І, по-четверте, спільні комісії зможуть працювати онлайн. Тож від імені комітету рекомендував підтримати документ за основу.

Але як це часто буває у парламенті, обговорення цього питання виявилося значно ширшим за суть проекту. Так, представник «Європейської солідарності» Олег Синютка, зокрема, наголосив, що пора запросити до сесійної зали всіх тих, хто відповідає за підготовку до опалювального сезону, аби вони відзвітували, а в тому числі й допомогти територіальним громадам, як країна готуватиметься до опалювального сезону.

Крім того, народний депутат порушив питання підготовки до освітнього процесу. «Необхідно подумати, як через два тижні наші дітки підуть у школи, як навчальні заклади підготовлені та як переселенці, які сьогодні живуть у навчальних закладах, будуть забезпечені житлом. Бо те, що сьогодні в Україні тільки половина заявок заповнені для вступу у вищі навчальні заклади, — це величезна проблема», — наголосив він.

На користь цього законопроекту висловився й представник «Батьківщини» Сергій Власенко. Місцеве самоврядування, зазначив депутат, виконує сьогодні величезну роботу із захисту нашої країни від збройної агресії та назвав документ «ідеологічним, абсолютно правильним», адже він спонукає громади навіть у військовий час допомагати одна одній, об’єднуватися задля виконання хоча б і невеличких, але завдань, які стоять перед ними.

Водночас С. Власенко припустив, що великі громади, такі як Львів, це не зовсім зацікавить. «Але невеликі громади, які мають досвід об’єднання, які мають досвід використання об’єднаних власних коштів для створення невеличких пожежних команд, утримання якихось об’єктів інфраструктури, для них важливо, щоб інші могли доєднуватися. На жаль, такої можливості у нас не було, і цю прогалину цим законопроектом заповнено», — сказав він.

Зрештою, більшістю голосів народні депутати підтримали ухвалення цього законопроекту в першому читанні та водночас скоротили наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки документа до другого читання.