Під час офіційного візиту до Канади Голова Верховної Ради України Володимир Рибак висловив сподівання, що міжпарламентський діалог України і Канади зберігатиметься та розширюватиметься і надалі, та запевнив у незмінності курсу нашої держави до європейської інтеграції.
 
Статус Особливого партнерства
Під час зустрічі зі Спікером Палати громад парламенту Канади Ендрю Шіром у місті Оттава від імені делегації Верховної Ради України Володимир Рибак засвідчив вдячність керівництву парламенту Канади за запрошення відвідати цю країну. «Маю велику честь бути вашим гостем та ознайомитися з роботою Палати громад канадського парламенту», — зазначив В. Рибак, підкресливши, що це перший офіційний візит Голови Верховної Ради України до Канади. «Розглядаю його як логічне продовження першого в історії візиту до України Спікера Палати громад, який відбувся восени 2009 року», — сказав він.
Від імені українських парламентаріїв В. Рибак подякував Канаді «за стабільну підтримку становлення та розвитку нашої державності». «З перших днів незалежності ми постійно відчували підтримку канадців та Канади, яка першою у Західній півкулі визнала державність України», — підкреслив керівник українського парламенту.
За словами В. Рибака, сьогодні україно-канадські відносини набули статусу Особливого партнерства. Він висловив переконання, що це є визнанням взаємного інтересу обох народів один до одного, плідних міжлюдських контактів та підтримки Канадою ідеалів української державності. Він наголосив на зацікавленості та готовності української Сторони і надалі розвивати україно-канадські міжпарламентські контакти, зазначивши, що обидва парламенти мають на повну потужність використовувати механізм двосторонніх груп дружби.
В. Рибак назвав важливим досвід відносин і співпраці між законодавчими органами Канади та України у низці спільних програм і практичних проектів. Він відзначив Канадсько-українську парламентську програму, яка успішно реалізується з перших днів незалежності України і дає можливість нашій молоді на практиці долучитися до організації роботи інститутів демократії.
Глава парламенту подякував також за програми навчального характеру та проекти технічної допомоги, спрямовані на розвиток міжпарламентської взаємодії, обмін досвідом у законодавчій сфері.
Спікер Палати громад парламенту Канади, своєю чергою, зазначив, що канадське суспільство по праву пишається внеском вихідців з України в освоєння та розвиток своєї країни. За його словами, візит української парламентської делегації є свідченням того, що наші міжпарламентські взаємини розвиваються динамічно.
Сторони наголосили, що Україну й Канаду пов’язують не лише активні політичні відносини та економічні інтереси, а й міжлюдські контакти та культурні зв’язки нашої держави з понад мільйонною українською громадою в Канаді. «Україна завжди раділа успіхам своїх земляків у Канаді. Ми пишаємося тим, що близько 50 представників української громади обиралися до канадського парламенту, що Генерал-губернатором Канади свого часу був український канадець Рамон Гнатишин, що сотні наших співвітчизників успішно працюють у федеральному уряді», — сказав В. Рибак, пригадавши ім’я сенатора Юзика, якого вважають «батьком» канадської політики багатокультурності.
В. Рибак також висловив вдячність канадським колегам за особливе ставлення до голодомору в Україні 1932-33 років, за визнання інтернування осіб українського походження під час Першої світової війни. «Український народ надзвичайно гостро розуміє важливість визнання історичної правди щодо цих подій», — зазначив В. Рибак.
Керівник Українського парламенту не відкинув можливості підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС ближчим часом, пояснивши призупинення цього процесу збільшенням економічного тиску з боку Росії. «Між Україною і Росією виникли економічні питання, які потягли за собою закриття підприємств, скорочення робочих місць, інші негативні моменти», — сказав В. Рибак, підкресливши, що хоч уряд і призупинив процес підписання Угоди, керівництво держави продовжує працювати у напрямку її укладання.
Під час зустрічі з Генерал-губернатором Канади Девідом Джонстоном В. Рибак наголосив, що співробітництво з Канадою є пріоритетним напрямком зовнішньої політики України. Керівник парламенту висловив сподівання, що двостороння взаємодія в інвестиційній та енергетичній сферах активно розвиватиметься і сприятиме економічному зростанню в обох країнах. В. Рибак заявив, що готовий сприяти розвитку подальших контактів академічних кіл України та Канади, зазначивши, що у лютому цього року Україну відвідала делегація представників провідних канадських університетів, а вже цього місяця в Канаді перебувала найбільша в історії двосторонніх відносин місія ректорів українських університетів. Він нагадав, що в Україні діє понад 800 університетів, перший з яких був відкритий 400 років тому, і висловив сподівання щодо підтримки з боку Генерал-губернатора майбутніх ініціатив у науково-освітній галузі двосторонніх відносин.
Сторони домовилися сприяти подальшому розвитку контактів академічних кіл України та Канади.
Голова Верховної Ради наголосив, що Україна високо цінує програми технічної допомоги Канади, які здійснюються в нашій країні й сприяють інституційному розвитку держави. «Ми вдячні за фінансову допомогу Канади у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи», — сказав В. Рибак, додавши, що «ми цінуємо відповідні канадські проекти технічної допомоги Україні й будемо раді долучитися до реалізації нових, зокрема, у галузі охорони здоров’я та безпечного життя матерів та молоді».
Під час зустрічі з лідером офіційної опозиції у парламенті Канади, керівником Нової демократичної партії Томасом Малкером Голова Верховної Ради України наголосив на готовності послідовно підтримувати україно-канадські міжпарламентські контакти, особливо на рівні двосторонніх груп дружби. Своєю чергою, Т. Малкер високо оцінив вклад української спільноти у розвиток Канади і політики мультикультурності. На його думку, Україна втілює образ країни, яка багато досягла у розвитку своєї державності за короткий термін. «Думаю, що Україна не відійде від свого наміру підписати Угоду про асоціацію з ЄС», — сказав він.
Під час зустрічі з мером столиці Канади — міста Оттава — Джоном Ватсоном В. Рибак поінформував про перебіг євроінтеграційних процесів в Україні, наголосивши, що «погіршення стосунків з Росією в економічній сфері змушує Україну призупинити процес підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом». При цьому керівник парламенту підкреслив, що оскільки Росія є стратегічним партнером України, «нам потрібно переглянути стан двосторонніх відносин в економічній сфері». У цьому контексті В. Рибак також наголосив, що «ми не розглядаємо питання про підписання Угоди про вступ до Митного союзу». Він зазначив, що керівництво України продовжує роботу з європейськими структурами. «Думаю, прийде час, це недовго, і ми підпишемо Угоду про асоціацію з ЄС», — сказав він.
Глава парламенту також торкнувся питання необхідності спрощення візового режиму для наших співвітчизників, бо, на думку В. Рибака, українці повинні мати можливість бачити життя людей в інших країнах, усвідомлювати важливість запровадження високих стандартів життя і у своїй державі.
Євроінтеграція — головний пріоритет
Під час перебування у Канаді Голова Верховної Ради України Володимир Рибак в інтерв’ю журналістам зробив низку політичних заяв. Зокрема, він запевнив, що європейська інтеграція залишається головним пріоритетом зовнішньої політики України.
В. Рибак зауважив, що нині неузгодженим залишається питання щодо лікування за кордоном осіб, які відбувають покарання, і поки що немає консенсусу для ухвалення відповідного рішення.
При цьому В. Рибак зазначив, що наша країна «очікує, що Європа розгляне питання з точки зору, як жити далі Україні і в її відносинах з Росією». За його словами, Україна «призупинила підписання Угоди, і нам треба розглянути економічні відносини з Росією і з іншими країнами СНД».
Керівник парламенту також заявив, що сьогодні питання щодо вступу до Митного союзу Україною не розглядається.
На запитання журналістів щодо реєстрації представниками опозиційних фракцій постанови про відповідальність Кабінету Міністрів В. Рибак відповів, що Верховна Рада може розглянути питання про відповідальність уряду, але голосів для його відставки немає. «Я не бачу сьогодні голосів для відставки уряду», — сказав він. За словами В. Рибака, після повернення до Києва у середу він доручить профільному комітету вивчити це питання відповідно до спеціальної процедури, визначеної законом про Регламент.
Голова Верховної Ради також заявив, що нині немає потреби у проведенні позачергового засідання парламенту. В. Рибак нагадав, що Верховна Рада нещодавно вже збиралася на позачергове засідання, але при цьому жодного питання розглянуто і ухвалено не було. «Я не знаю, що збираються розглядати, — зазначив він. — Необхідності сьогодні збирати позачергове засідання немає». При цьому він додав, що відповідно до календарного плану, чергове пленарне засідання відбудеться 3 грудня.
В. Рибак і члени офіційної парламентської делегації взяли участь в офіційній церемонії покладання квітів до монумента вшанування пам’яті канадців, які загинули під час воєнних дій, та до пам’ятника Т. Г. Шевченку в місті Оттава. Після завершення церемонії Голова Верховної Ради України передав настоятелю Українського Католицького Собору Святого Івана Хрестителя о. Кирилу Микитюку ікону.
 

ДОСЛІВНО

Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:

 «Україна на сто відсотків виконала свої завдання для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Головний курс України — на євроінтеграцію».

Прес-служба Верховної Ради України.
Спікер Палати громад парламенту Канади Ендрю Шір.


Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з Генерал-губернатором Канади Девідом Джонстоном.


Мер столиці Канади — міста Оттава — Джон Ватсон.


Лідер офіційної опозиції у парламенті Канади, керівник Нової демократичної партії Томас Малкер.


Погруддя королеви Великобританії у бібліотеці парламенту Канади.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.