Це постанова для внутрішнього споживача. Адже у своїй так званій спецоперації з демілітаризації та денацифікації України за півроку рф не досягла намічених у кремлі цілей. Натомість зазнала значних втрат у живій силі та техніці, а головне — втратила свій фейковий статус держави, яка має «другу армію у світі».

«Вони хочуть на наше свято, на День Незалежності, зробити свій шабаш. По-перше, немає перемог рф на фронті, тому показати перемогу над полоненими. Друга річ — вони хочуть налякати шановних героїв, які боронять Україну», — пояснює міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Військовополонені не повинні бути піддані суду за міжнародним правом та Женевською конвенцією. Вони утримуються та очікують на звільнення або закінчення збройного конфлікту, наголошують правозахисники. Ці судилища, які готуються у невизнаних квазіреспубліках, за словами юристів, можна кваліфікувати як позасудові страти. Проте росія використовує їх для тиску на українське суспільство, владу і світову спільноту.

Родичі та близькі «азовців» попри жахливі події в Оленівці продовжують гуртувати світову спільноту довкола долі військовополонених оборонців Маріуполя.

Псевдосуди над українцями працюватимуть як частина російської інформаційно-психологічної спеціальної операції (ІПСО). Попри це робота з обміну військовополоненими не припиняється, і Україна боротиметься за повернення своїх героїв-захисників з полону, переконує представник ГУР МОУ, член координаційного штабу з питань поводження з військовими Андрій Юсов.

Раніше Ініціативна група «Першого грудня» оприлюднила звернення до міжнародної спільноти щодо розправи над захисниками «Азовсталі».

«Ми звертаємося до вас у справі, про яку вже добре відомо: в окупованому Маріуполі російська адміністрація облаштовує клітки та інші «судові» декорації, щоб провести показовий суд над захисниками Маріуполя, і зокрема «Азовсталі». Цим Росія вкотре порушує свої домовленості — цього разу з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та ООН, які обіцяли провести подальший обмін військовополонених, що самі захисники і все українське суспільство сприйняли як гарантії. Порушує росія і Женевські конвенції 1949 року, які гарантують права військовополонених. Правова нікчемність планованого судилища очевидна.

Ми закликаємо вас підняти хвилю протестів в усьому світі й не допустити проведення такого «трибуналу», який абсолютно суперечить загальновизнаним міжнародним законам про поводження з військовополоненими. Ми просимо вас захистити цих конкретних людей, які виявили дива героїзму та витривалості, і не допустити їхнього психічного та фізичного знищення. Пам’ятаймо, що росія вже знищила понад півсотні військовополонених із Маріуполя та «Азовсталі», підірвавши їх 28 липня у в’язниці в Оленівці, — і цей злочин доповнив усі попередні, які залишилися безкарними...» — йдеться у зверненні.

Банери на підтримку захисників Маріуполя на будівлях Київради та Львівської міськради.

Фото зі сторінки депутатки Київради Аліни Михайлової у Фейсбуці.