Для цього у Верховній Раді зареєстрували відповідний проект змін № 7673, який надано для ознайомлення народним депутатам.

Урядовці пропонують доповнити частину першу статті 12 цього закону лише одним положенням, яке зобов’яже представників Нацгвардії: «проводити роботи з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів на територіях, які надані для розміщення і постійної діяльності органів військового управління, з’єднань, військових частин (підрозділів), вищих військових навчальних закладів, навчальних військових частин (центрів), баз, закладів охорони здоров’я та установ Національної гвардії України, а також під час воєнного стану в місцях виконання завдань за призначенням».

Із початком військової агресії російської федерації проти України військові частини та підрозділи Національної гвардії беруть безпосередню участь у веденні бойових дій, наголошується в пояснювальній записці. Перед початком бойових дій та під час їх ведення систематично виникає потреба у проведенні робіт із розмінування об’єктів та інфраструктури, знищенні небезпечних (непридатних до подальшого використання) боєприпасів або боєприпасів, які не розірвались.

Водночас і в мирний час частини та підрозділи Національної гвардії проводять заходи з бойової та спеціальної підготовки, що призводить до систематичної появи на територіях стрільбищ та полігонів боєприпасів, які не розірвались. Саме тому й виникає нагальна потреба в законодавчому врегулюванні питання здійснення Національною гвардією України заходів із розмінування.

Розмінування — це проблема, з якою нам доведеться мати справу ще довгі роки навіть після того, як бойові дії на нашій території завершаться. «Одна п’ята території України забруднена мінами, снарядами, авіаційними бомбами, які не розірвалися», заявив нещодавно в ефірі всеукраїнського телемарафону перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін. За його словами, від початку війни піротехнічні підрозділи ДСНС виявили, вилучили та знешкодили понад 180 тисяч вибухонебезпечних предметів. І обстежили територію площею понад 68 тисяч гектарів. Робота з розмінування не припаяється. Протягом тижня фахівці розміновують територію площею майже 500 гектарів.

Триває робота й на деокупованих територіях. Для прикладу: бої на Київщині велися місяць, а піротехніки вже майже п’ять місяців очищують ці землі від вибухонебезпечних предметів. Тут і досі знешкоджують до тисячі вибухонебезпечних предметів за добу. Протягом усього цього часу знешкоджено понад 60 тисяч боєприпасів — і кінця-краю цьому не видно.

Звісно, ми розраховуємо на допомогу наших міжнародних партнерів, які обіцяють долучитися до процесу розмінування, і нині вже допомагають нам із цим. Утім, навіть за найоптимістичнішими прогнозами, на те, щоби позбавити нашу землю від всієї вибухонебезпечної начинки, піде не менше десяти років. Але очевидно також і те, що держава має залучити всі можливі власні ресурси для пришвидшення цього процесу. У такому контексті пропозиція дозволити Національній гвардії брати участь у розмінуванні має більш ніж логічний вигляд.

Довідково

Згідно з чинним законом, Національна гвардія бере участь у захисті конституційного ладу України, цілісності її території від спроб зміни їх насильницьким шляхом, у спеціальних операціях із знешкодження озброєних злочинців, у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами агресора (противника), припиненні діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань (груп), організованих груп та злочинних організацій на території України. А також у заходах, пов’язаних із припиненням терористичної діяльності, бере участь у відновленні правопорядку в разі виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, розблокуванні або припиненні протиправних дій у разі захоплення важливих державних об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, у здійсненні заходів правового режиму воєнного стану та у виконанні завдань територіальної оборони.