Народні депутати пропонують оголосити природну територію Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення. Відповідний законопроект за авторством групи народних депутатів, зокрема, Сергія Ківалова (ПР), Едуарда Гурвіца («УДАР») та Давида Жванії (ПР), нещодавно зареєстровано у парламенті.
Куяльницький лиман — унікальний водний об’єкт, зарахований до категорії лікувальних. Він має значні бальнеологічні, лікувальні, рекреаційні, туристичні природні ресурси тощо. Однак протягом останнього десятиріччя екологічний стан Куяльницького лиману залишається кризовим. Катастрофічне обміління, збільшення солоності його ропи та грязей створює загрозу його повного зникнення.
Ще у 1985 році Рада Міністрів Української РСР ухвалила постанову, якою затвердила не лише межі округу і зон санітарної охорони курорту Куяльник, а й план санітарно-оздоровчих заходів на курортній території. Виконання цих заходів було покладено на установи, які давно реорганізовані, а окремі з них взагалі не існують. Отож цим питанням ніхто не опікувався.
«Те, що сталося з Куяльником, це просто злочин. Так звані «господарники» нагло видобувають пісок, а хтось незаконно будує дамби, курені. Дрібними штрафами цю проблему не вирішити. Ще раз наголошую, ми зробимо все, щоб зберегти цей курорт світового значення», — наголосив Сергій Ківалов.
Він подякував народним депутатам, які входять до складу міжфракційного об’єднання «Одеса» за небайдужість до проблеми Куяльника. «Це дало змогу ще більше об’єднатися для рішення наявних проблем нашого міста та регіону й розширити лави нашого об’єднання», — додав депутат. Водночас він зауважив, що в підготовці законопроекту участь брали вчені кафедри екологічного права Національного університету «Одеська юридична академія», а також провідні вчені, фахівці Одеського державного екологічного університету. Крім того, за словами народного депутата, до уваги бралися напрацювання депутатської комісії «Куяльник» в Одеській обласній раді.
«На щастя, тепер у Куяльницького лиману з’явився реальний шанс на спасіння, оскільки однієї труби, яка б качала морську воду в лиман, буде замало. Найголовніше — це юридичне обґрунтування, комплексний закон. Саме він усе вирішить», — наголосив С. Ківалов.
Щоправда, парламентарій зауважив, що попереду в депутатів титанічний труд — законопроект має ухвалити Верховна Рада та підтримати уряд. «Якщо він не дасть згоди, це буде серйозна проблема. Але я сподіваюся, що в нас вистачить сил та можливостей, аби переконати уряд підтримати наш законопроект. Документ, який збереже Куяльник як оздоровницю, курорт загальнодержавного та світового значення», — зауважив народний депутат.

Вл. інф. 

ДовІдково

Метою прийняття законопроекту є оголошення природної території Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення та затвердження округу і зон санітарної охорони курорту Куяльник.