Облаштувати гуманітарний хаб, в якому також прийматимуть і жертв насильства, допомогли міжнародні організації.

Під час відвідування Центру віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина (на знімку) зазначила важливість таких закладів.

«Дуже важливо, аби ті, хто втікає від жаху війни, відчували, що про них піклуються, та могли отримати кваліфіковану допомогу в будь-якому куточку країни. Для цього ми розгорнули мережу центрів поблизу місць активних бойових дій, у містах, куди евакуювались та продовжують евакуйовуватись українці, а також деокупованих областях країни. Наша мета — щоб Центри допомоги врятованим стали кроком у нове життя для всіх українців, які постраждали внаслідок цієї жорстокої війни», — розповіла Ольга Стефанішина.

Центри є державними установами, де люди, які виїхали із зони активних бойових дій та/або тимчасово окупованих територій, можуть отримати комплексну підтримку в одному місці. Тут соціальні працівники, психологи і юристи безплатно та конфіденційно надають психологічну, соціальну та правову допомогу. Також у центрі надають інформаційні послуги з питань переміщення, поселення, отримання гуманітарної допомоги, виплат тощо.

Як підкреслила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, Дніпро став уже третім містом, де відкрили такий центр: «Такі гуманітарні осередки вже працюють у Львові та Запоріжжі. На черзі Київ.

Але на цьому співпраця уряду та міжнародних партнерів не завершиться. Хочемо, щоб центри були і в інших українських містах України. Щоб допомогу отримав кожен, хто її потребує».

Вона додала, що відкриття такого центру — це наочний приклад співпраці уряду, органів місцевої влади, міжнародних і громадських організацій. Його робота наближена до потреб людей, розуміння їхніх проблем, підзвітності та дотримання найкращих міжнародних стандартів надання допомоги постраждалим від війни й насильства.

Створення центру відбулося за ініціативи Ольги Стефанішиної, яку підтримав Фонд ООН у галузі народонаселення. У фонді зазначають, що понад 280 тисяч українців та українок знайшли свій прихисток на Дніпропетровщині.

Місто Дніпро впродовж усього цього часу було одним із хабів, через який проходили всі, хто рятувався від воєнних дій.

«Ідея таких центрів дуже проста — допомогти людям, які пройшли через жахи війни чи постраждали від насильства. Наш слоган: нікого не залишити сам на сам з проблемами», — сказав заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Мустафа Елканзі.

Безплатні психологічні, юридичні, соціальні комплексні консультації, які пропонують в закладі, дуже актуальні для регіону.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.