Його «друга армія світу» зазнала фіаско у так званій «спецоперації». За півроку широкомасштабного вторгнення в Україну путінські війська не досягли поставлених цілей, отримали по зубах і зазнали чималих втрат. Сьогодні ЗСУ кошмарять уже тили ворога, від недопалків майже щодня палають військові об’єкти в окупованому росією Криму. Отож у «асвабадітєлєй» нема чим порадувати свого диктатора. А путіну нема чого пред’явити народонаселенню рф. Тому, імовірно, на День Незалежності України російські окупанти запланували перемогу над українським «нацизмом» у вигляді судилища над полоненими захисниками Маріуполя, серед яких переважають бійці полку «Азов».

Напередодні Президент України Володимир Зеленський заявив, що всі наші країни-партнери поінформовані про те, що можуть готувати загарбники.

«Зараз у ЗМІ достатньо повідомлень про те, що в Маріуполі готують декорації для абсолютно гидкого й абсурдного судилища над українськими захисниками — над нашими воїнами, які в полоні в окупантів», — зазначив Зеленський. За його словами, це буде тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі, росія сама себе відріже від них.

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста у зв’язку з можливим судилищем у Маріуполі, аби вони фіксували чергове порушення росією Женевської конвенції і черговий воєнний злочин з її боку.

Про підготовку до показового «суду» над полоненими захисниками «Азовсталі» 24 серпня кілька днів тому повідомило Головне управління розвідки Міноборони України. За даними розвідки, для свого нелегітимного спектаклю рашисти на сцені Маріупольської філармонії монтують залізні клітки, в яких утримуватимуть українських захисників. А також готують спеціально навчених «свідків» і завозять представників росЗМІ.
У ГУР не виключають, що, за одним із можливих сценаріїв «процесу», по приміщенню філармонії росіяни можуть завдати точкового ракетного удару. А потім традиційно спробують звинуватити у цьому злочині Україну...

Джерела у розвідці також повідомили, що показове судилище над українськими полоненими окупанти планують провести у «форматі» Нюрнберзького трибуналу. Тобто «судити» не конкретно бійців «Азову» як військовий український підрозділ, а «ідеологію нацизму». Мовляв, так путінці намагатимуться виправдати задекларовану мету «спецоперації», принаймні перед аудиторією свого зомбоящика. Показово те, що спочатку рф не збиралася брати участі у цій аматорській постановці. Головну роль у ній мав виконувати «нарід Донбасу», тобто квазіутворення «ДНР». Потім, найімовірніше, успіхи ЗСУ та «бавовна» у Криму змусили кремль самому «перемагати» українських полонених героїв на сцені театру... невійськових дій.