Цьогоріч у ньому взяли участь понад півсотні представників іноземних держав. Серед них лідери європейських країн, Азії, Латинської Америки й Африки, а також Єврокомісії і Ради Європи, НАТО та Меджлісу кримськотатарського народу.

Захід відкрив Президент України Володимир Зеленський. «Крим з Україною і чекає, поки ми повернемось. Ми точно повернемося і виправимо усе, що наробили окупанти», - запевнив глава держави. Він нагадав, що дії росії на півострові створюють загрозу екології, нищать пам'ятки історії, мілітаризують Крим, а флот, який там базується, заблокував наші порти, що спровокувало загрозу голоду для світу. З території півострова за останні півроку, за словами Володимира Зеленського, було випущено 750 різних крилатих ракет. Ними були зруйновані сотні цивільних об'єктів - школи, житлові будинки, лікарні. Тож відновлення територіальної цілісності України стане запорукою безпеки для усієї держави. А для світу, як сказав Президент, це стане відновленням міжнародного правопорядку.

У своїй промові Володимир Зеленський згадав лист першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який зараз за ґратами. «Його ув'язнили за брехливими звинуваченнями, ми це знаємо. Насправді його позбавили свободи за участь у першому саміті Кримської платформи. У листі пан Джелял написав: З Криму усе почалося, Кримом усе і завершиться», - розповів Володимир Зеленський, запевнивши, що Україна поверне всі окуповані території.

Також він подякував Президенту Польщі Анджею Дуді, який цього дня приїхав до Києва. «Після подій 24 лютого ми не можемо повернутися до кордонів 23 лютого, необхідно повністю відновити територіальну цілісність України», - зазначив Президент Польщі. Крім того, він закликав світову спільноту розірвати всі стосунки з країною-агресором. «Я хотів би нагадати, що «Північний потік-2» почав зводитися вже після окупації Криму», - зауважив Анджей Дуда. На завершення своєї промови він сказав: «Я вірю, що ви, пане Володимире, покажете мені Крим. Український Крим».

Після промов президентів України та Польщі, які були присутні на саміті в Києві, до його роботи в режимі онлайн підключилися фактично всі лідери західного світу. А саме, на момент верстки номера виступили Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Канцлер ФРН Олаф Шольц, Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, Президент Франції Еммануель Макрон, очільники ЄС - Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, Прем'єр-міністр Японії Кішідо Фуміо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Усі вони сходилися на думці, що деокупація Криму - єдиний шлях до відновлення міжнародної системи безпеки. Всі вони запевнили, що й надалі підтримуватимуть Україну у її боротьбі з агресором.

Так, Борис Джонсон нагадав, що агресія росії проти України почалася вісім років тому захопленням Криму. «Це уперше з 1945 року було порушено європейські кордони. Росія порушила стільки міжнародних угод, що важко й перелічити», - зазначив британський прем'єр. Також він нагадав про переслідування кримських татар та перетворення півострова на концтабір. «путін готує нові референдуми, хоче відірвати нові українські території. Ми ніколи цього не визнаємо», - додав Борис Джонсон.

Водночас Еммануель Макрон нагадав, що рік тому «ми збиралися обговорити деокупацію Криму. України тоді обрала шлях дипломатії, а росія - шлях війни». «Франція та союзники будуть підтримувати вашу боротьбу. Міжнародна спільнота засудила цю агресію», - підсумував Е. Макрон.

Загалом лідери були одностайні в тому, що підтримка України в ці важкі часи триватиме, адже це боротьба не лише України, а й усього цивілізованого світу за право жити в правовій системі, де пріоритет - це закон, а не право сильного. Тож спільна боротьба триватиме.

На дипломатичному ж рівні, як повідомив Володимир Зеленський, вже триває підготовка до парламентського саміту Кримської платформи, який відбудеться 24 жовтня у Загребі (Хорватія).