Президент Володимир Зеленський провів зустріч з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, який прибув з візитом до нашої держави з нагоди Дня Незалежності України.

Президент відзначив, що Борис Джонсон уже втретє віaдвідує Київ із початку повномасштабної війни Росії проти нашої держави. Володимир Зеленський наголосив, що Україна має друга, якого далеко не всім щастить мати.

«Сьогодні я подякував Прем’єр-міністру за всю підтримку, яку ми одержали від нього як лідера й від суспільства Британії – нашого надійного партнера. Ця допомога справді наближає нашу перемогу. А перемога точно буде, ми в цьому впевнені. Перемога свободи в Україні – це перемога свободи у Європі», – заявив Глава держави під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном у Києві.

Володимир Зеленський висловив переконання, що буде захищено право українців та всіх інших народів, які цінують свободу, жити на своїй землі.

Під час зустрічі Президента України з Борисом Джонсоном була обговорена низка важливих питань. Зокрема, йшлося про оборонні потреби нашої держави, ситуацію навколо ЗАЕС, поводження з українськими військовополоненими. Також була приділена увага участі Великої Британії у відбудові України та іншим економічним питанням.

«Прем’єр-міністр Джонсон завжди говорив: що ще Британія може зробити для України, для того, щоб ви перемогли? Я думаю, це головний зміст відносин Великої Британії та України, відносин наших суспільств, дружніх відносин між нами. Це, на мою думку, найголовніше, що відбулося між нашими державами. І це також не дає нам права програти в цій війні, і ми точно не програємо з такими друзями», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави подякував особисто Борису Джонсону та Великій Британії за те, що в День Незалежності вони поряд з українським народом.

Прем’єр-міністр зі свого боку наголосив, що Україна змогла дати рішучу відсіч російському загарбнику, відкинувши його від Києва й Харкова.

«Ми віддаємо шану тим, хто загинув на фронті від жорстокості Путіна. Я пишаюся сміливістю українців, які продовжують жити своїм життям», – сказав він і зауважив, що українці продемонстрували рішуче прагнення свободи.

Борис Джонсон зазначив, що його держава й далі всіляко підтримуватиме Україну в боротьбі з агресором. Зокрема, Велика Британія наддає оборонну допомогу та проводить навчання українських військовослужбовців.

«Зараз ми повинні збільшувати нашу підтримку України», – зауважив Прем’єр-міністр.

Голова уряду Великої Британії також наголосив на важливості недопущення пом’якшення санкцій щодо Росії. Також, на його думку, не можна розпочинати переговорів з Росією, поки вона порушує територіальну цілісність України та вбиває її громадян.

«Ця війна може закінчитися лише в один спосіб – Україна переможе. І Велика Британія буде поруч із вами», – наголосив Борис Джонсон.

Прем’єр-міністр також зазначив, що Велика Британія допоможе у відбудові нашої країни. Адже українські школярі на прифронтових територіях попри складні умови й далі здобувають освіту.

«Наша спільна мета – забезпечити, щоб ці учні, коли виростуть, здобули всі кваліфікації, які необхідні для життя в успішній Україні. Ми вилікуємо ваші міста й села від шрамів цієї жахливої війни. Ми зробимо з країни квітку, яка буде помітною для всього світу», – сказав він.

«Я хочу, щоб люди в моїй країні чітко розуміли, що стоїть на кону в Україні. Це стосується вашого права жити в мирі, свободі. Але насправді це стосується всіх нас, коли йдеться про свободу та демократію», – резюмував Борис Джонсон.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Україна та її партнери не повинні віддати Росії ініціативу в цьому протистоянні – Глава держави

Сьогодні демократичний світ перехопив ініціативу в протистоянні з країною-агресором, тож потрібно зберігати єдність, щоб не втратити її та здобути перемогу у війні, яку Росія розв’язала в Україні. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном у Києві.

«Міцність у світі залежить насамперед від нашої міцності. Міцність всередині нашої держави на самому початку вторгнення продемонструвала всьому світові, як це – бути об’єднаними. Ми всі об’єдналися. Мені здається, цей сигнал є найголовнішим, і його не можна втратити. Цей сигнал бачать люди на полі бою – що таке сильна об’єднана держава, з армією, із суспільством», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент зауважив, що Росія намагатиметься впливати на ситуацію у Європі та світі за допомогою інформаційної зброї та енергетики, використовуючи чинник наближення опалювального сезону.

Він зазначив, що Європейському Союзу складно впроваджувати наступні пакети санкцій, тому що вони позначаються і на політиці всередині держав, насамперед ЄС. Тож дуже важливо залишатися об’єднаними в цьому питанні.

«Не можна заморозити конфлікт і не можна сказати: почекаймо рік, два, три… Це буде наша слабкість. Україна не має права втратити ініціативу й не має дати змоги Європі втратити ініціативу. Сьогодні весь світ вигриз ініціативу у Російської Федерації. І наша перемога в цій війні – це об’єднання та неможливість втрати цієї ініціативи», – наголосив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Борис Джонсон висловив переконання, що партнери України подолають складні економічні обставини та вийдуть із цих випробувань іще сильнішими, тому що не будуть вразливими перед шантажем з боку РФ.

«Європа має позбутися залежності від російського газу. Це буде величезною геополітичною зміною для Європи й катастрофою для Путіна», – зазначив він.

За словами Прем’єр-міністра Великої Британії, попереду – складні місяці, політикам потрібно буде пояснювати населенню своїх країн, чому так сталося. «Але ми здолаємо це і зробимо це в єдності», – резюмував він.

Президент України також подякував Сполученим Штатам Америки за надання Україні чи не найбільшої військової допомоги.

«Вони найпотужніші – і економічно, і з погляду політичного впливу. І коли нам потрібна зброя на полі бою, ми розуміємо, що їхні пакети можуть нам допомогти і швидше, і більше. Ми вдячні за допомогу особисто Президенту Байдену, Конгресу, двопартійній підтримці. Ми перебуваємо на великій відстані один від одного. Але ми не раз наголошували – і США це бачать, – що ми боремося за однакові цінності», – сказав Глава держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Президент України відзначив допомогу Прем’єр-міністра Великої Британії та запросив до участі в погашенні поштового блоку, присвяченого 31-й річниці незалежності

Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом Свободи Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який перебуває з візитом у нашій країні.

«Сьогодні, у день нашої незалежності, яку ми відзначаємо попри все, я маю честь вручити Борису від імені всіх українців орден Свободи. Ця нагорода повністю відображає те, що Борис робив і робить для нашої країни та всієї Європи», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що нагорода є проявом поваги до Великої Британії та подякою всьому британському народові за рішучу підтримку України.

Голова британського уряду зауважив, що відзнака – це визнання зусиль його держави щодо допомоги Україні.

Крім того, Борису Джонсону присвятили другу символічну табличку на Алеї сміливості, яку відкрили напередодні на площі Конституції в Києві.

«Ми вдячні особисто Борису Джонсону за його лідерство, вдячні за всі ці місяці підтримки, вдячні суспільству Великої Британії за велику допомогу, яку щодня, постійно протягом повномасштабного вторгнення нам надавала велика держава – Велика Британія», – зазначив Президент України.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна хоче подякувати всім лідерам держав, які з перших днів допомагали нашій країні відстоювати свободу та незалежність у війні з російським загарбником.

«Ми будемо дякувати не лише на словах, а хочемо подякувати історично. Тому сьогодні на цій Алеї сміливості з’явиться ім’я Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона», – сказав він.

Голова уряду Великої Британії зауважив, що ця відзнака належить усьому британському народові, який підтримує Україну.

Володимир Зеленський і Борис Джонсон також взяли участь у церемонії погашення поштового блоку «Вільні. Незламні. Непереможні», який «Укрпошта» випустила до 31-ї річниці незалежності України. До поштового блоку увійшла марка із зображенням українського воїна та шість марок з ілюстраціями, які демонструють трагедію повномасштабного російського вторгнення.

Ілюстрації виконані у вигляді чорно-білої хроніки з кольоровими акцентами. Кожне із зображень – це окремі трагічні історії, які сталися в період воєнного часу в різних регіонах України. Вони об’єднані словом «війна». На марках зображено жінку, яка стоїть у багатоповерхівці на уламках зруйнованої квартири; матір із дитиною, які переховуються від ракетних ударів у метро; дівчинку перед нагромадженням згорілих автомобілів; Драматичний театр у Маріуполі із сигнальним написом «Дети», який став останнім прихистком для багатьох українців; Святогірську лавру, яку неодноразово атакували окупанти; дитячий візочок, покинуті валізи та іграшки.

Поштовий блок виконано у графічному стилі. Автор блоку – молодий український дизайнер з Краматорська Антон Хрупін.

Після завершення заходів Володимир Зеленський і Борис Джонсон прогулялися центральними вулицями Києва.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України