Але їм вдалося окупувати території розміром з Андорру (1% від того, що відбили в орків українські захисники). Такого висновку дійшов американський Інститут дослідження війни (ISW).

Аналіз карт, створених ISW, показує: Україна перебуває в наступі більше, ніж росія, і визволяє набагато більше окупованих територій, ніж та їх захоплює. Це свідчить про те, що путінське військо фактично втратило здатність кардинально змінити динаміку війни. Після витіснення «асвабадітєлєй» наприкінці березня та початку квітня з Київського, Чернігівського та Сумського фронтів, «друга армія світу» вже понад три місяці спроможна просуватися лише кілометр за кілометром на сході, використовуючи тактику «вогняного валу», завдяки кратній перевазі в артилерії та боєприпасах. Уникаючи прямого бойового зіткнення із ЗСУ, орки надають перевагу атакам на мирних жителів та цивільну інфраструктуру, блокуванню українських морських портів та запуску крилатих ракет зі значної відстані. На цей момент найбільшим активом росіян на полі бою є їхні масовані артилерійські обстріли.

Отримання від західних партнерів нової далекобійної зброї дало змогу ЗСУ змінити стратегію та досягти успіху в уповільненні просування російських військ на Донбасі та на півдні. Крім того, точкові удари по складах, командних пунктах, скупченню живої сили і техніки ворога у Херсонській та Миколаївській областях, логістичній інфраструктурі, яку використовує ворог, вибухи на авіабазі в окупованому Криму створюють необхідні передумови для контрнаступу та чинять психологічний тиск на окупантів.

Нова стратегія добре підходить для контрнаступу на Херсон, постачання якого залежить лише від чотирьох мостів через Дніпро, які, фактично, вже виведені з ладу ракетними ударами ЗСУ. Росія зараз намагається запобігти катастрофі на півдні, перекинувши війська зі сходу. Проте там ризикує не втримати захоплені позиції.