Під час відвідання Бородянки.

У День Незалежності вони відвідали населені пункти Київщини, інфраструктура яких найбільше постраждала від злодіянь російських загарбників. Ідеться про Макарів, Бородянку, Бучу та Ірпінь.
Загалом U4U налічує понад 400 депутатів із 40 країн.

«Ми сюди приїхали в День Незалежності, незважаючи на небезпеку, про яку знаємо, на сирени, для того, аби донести до наших країн необхідність припинити війну і позбутися режиму путіна. Щоб Україна не зникала з порядку денного ЄС. Адже доля Європи вирішується саме тут», — заявили депутати-іноземці під час імпровізованої прес-конференції на центральній площі Бородянки. Захід провели під розстріляним монументом Тараса Шевченка, навколо — розбомблені багатоповерхівки.

Парламентарії у виступах акцентували увагу на тому, що вивчають можливості своїх країн задля допомоги, якої потребує наша держава. Особливо це важливо нині, коли незабаром зима.

Наголошувалося, що Україна є частиною євроспільноти, тож має якнайшвидше отримати членство ЄС. «За це виступають усі політичні партії Польщі», — зазначив представник цієї країни Владіслав Теофіл Бартошевський.

Також закордонні гості немало говорили про побачені ними під час перебування в Україні вражаючі наслідки злочинів з боку російських військових. Про ці жахи також обіцяли доносити інформацію у своїх країнах.

Представники європейської делегації на власні очі пересвідчилися: російські окупанти безжально розстрілюють мирні об’єкти. Під приціл їхнього ракетного удару потрапила і Макарівська центральна районна лікарня.

Вдарили по медзакладу, що заборонено міжнародним правом. За словами Макарівського селищного голови Вадима Токаря, вже 27 лютого війська рф стояли на околицях населеного пункту й гатили по лікарні «щоденно і щоночі». Не зважали на те, що палати були заповнені пораненими. Тож довелося евакуювати всіх пацієнтів разом із медперсоналом. На території з 15 корпусів жодного неушкодженого не лишилося. А амбулаторія практики сімейної медицини та ще два корпуси взагалі знищені вщент.

— Загалом тільки наша громада, — розповів Вадим Токар, — втратила 585 приватних домівок. Ще 2095 мають різного роду пошкодження. Зазнали руйнувань і 60 багатоквартирних будинків. Так само — 17 шкіл і 8 дитсадочків. А три садки зруйновано повністю. Та непоправна втрата — люди. За цей короткий проміжок часу на території громади загинули 238 мирних жителів. Більшість — у цивільному транспорті, коли намагалися покинути зону бойових дій та виїхати на підконтрольну Україні територію. Часто життя обривалися під час обстрілів, але є закатовані, замордовані, маємо факти зґвалтувань з наступним вбивством.

За словами селищного голови, нині більшість місцевих мешканців повернулися до своїх домівок. Але, підсумував Вадим Токар, маємо велику проблему з початком навчального року через значне пошкодження шкіл.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут