Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування завершив підготовку до другого читання законопроекту «Про систему громадського здоров’я» (№ 4142). Розглянувши понад тисячу поправок, представники комітету рекомендували парламенту ухвалити документ в цілому.

За словами глави комітету Михайла Радуцького, цей законопроект є євроінтеграційним. Основа мета його — визначити, як держава має протидіяти біологічним загрозам: функції держструктур та місцевої влади, обов’язки підприємств та громадян. Передбачається створення сучасної епідеміологічної служби на основі Центру громадського здоров’я.

Проте ще під час розгляду документа в першому читанні він став мішенню інформаційних атак, зауважив Михайло Радуцький.

«Працюють російські ботоферми. Знову розганяють безліч міфів, які не мають нічого спільного з текстом законопроекту. Наративи дуже схожі на тези пропагандистів кремля. Допомагають ворогу займатись диверсіями деякі виробники будівельних матеріалів, які використовують азбест. Адже документ нарешті забороняє шкідливе виробництво, як це зробили майже всі країни світу, навіть фашистська росія. Також ще до війни в акціях проти законопроекту № 4142 брали участь представники УПЦ Московського патріархату та антивакцинатори. Вони відкрито дякували за фінансування мітингів «братам із росії». Сьогодні вони теж допомагають ворогу, розповсюджуючи тези пропаганди північного сусіда», — наголосив очільник комітету.

Народний депутат спростував та розвіяв найвідоміші міфи щодо цього проекту. Зокрема, що українців змусять міняти дах будівлі, якщо вона зроблена з шиферу. «Насправді заборона азбестовмісних матеріалів стосується лише нової продукції та ніяк не впливає на шифер, який був вироблений раніше», — констатував він.

Водночас народний депутат, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, висловлюючись на підтримку законопроекту, зауважила, що розповсюджений багато десятиліть у будівництві азбест є небезпечним канцерогеном.

«Уже незабаром Верховна Рада розгляне в другому читанні проект закону, який зможе заборонити використання всіх видів азбесту та азбестовмісних виробів і матеріалів. Партія «Слуга народу» виступає за підвищення стандартів громадського здоров’я та їх максимального наближення до загальноєвропейського рівня», — наголосила вона, додавши, що азбест заборонений у понад 70 країнах світу, зокрема ЄС.

«Низка найавторитетніших організацій світу в галузі охорони здоров’я на чолі з ВООЗ уже давно встановила, що всі різновиди азбесту, включно з найбільш розповсюдженим у будівництві хризотилом, є канцерогеном.

Небезпечними є азбестовий пил і наночастинки, які потрапляють у легені під час дихання. Навіть за незначної дії речовини виникає ризик ракових за-хворювань. За підрахунками, майже 125 мільйонів працівників у світі зазнають впливу азбесту. Майже половина смертей від професійного раку (тобто такого, що виникає під впливом речовин на робочому місці) спричинена саме азбестом», — ідеться у блозі Олени Шуляк для одного з інформагентств.

Насамперед маються на увазі зайняті в будівельній галузі робітники, які безпосередньо працюють зі шкідливим матеріалом. Проте ризики не виключені і для осіб, що користуються будівлями з азбестом.

Тож для уникнення будь-яких спекуляцій таке важливе рішення має бути прийнято на рівні закону, переконана Олена Шуляк. До того ж це є одним із зобов’язань України в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС.