Як повідомляє його голова Олександр Гайду, ухвалили рішення про зміни у структурі комітету — створено підкомітет з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Підкомітет покликаний:

— координувати питання, пов’язані з адаптацією законодавства України до положень права Європейського Союзу, відповідно до предметів відання комітету;
— забезпечувати виконання міжнародно-правових зобов’язань нашої держави у сфері європейської інтеграції;
— координувати питання, пов’язані з оцінкою відповідності законопроектів, що перебувають на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики як головного, міжнародно-правовим зобов’язанням України у процесі набуття членства нашої держави в Європейському Союзі.

Головою підкомітету обрано Марину Нікітіну (на знімку). Таке кадрове посилення, вважає Олександр Гайду, дасть змогу адаптувати наше законодавство до стандартів ЄС та швидше пройти шлях від кандидатства до членства.

Також під час засідання комітету народні депутати працювали над подальшим удосконаленням земельних відносин. Зокрема, рекомендували парламенту ухвалити за основу законопроект № 7636, який відновлює систему оформлення прав оренди ділянок сільськогосподарського призначення та вдосконалює законодавство про охорону земель.

Через війну робота Держ-геокадастру та Держреєстру речових прав на нерухоме майно була на певний час зупинена, аби убезпечити дані. Тож інформація про операції із земельними ділянками вносилася у Книги реєстрації в районних військових адміністраціях.

«Сьогодні ці реєстри вже працюють, — зазначає Олександр Гайду, — а отже, ми повинні зробити так, аби землекористувачі знову могли оформлювати права користування для проведення необхідних робіт, наприклад, сівби озимих».

На засіданні також обговорювали проблеми забезпечення агросектору кадрами під час воєнного стану. Адже «бронювання працівників АПК — питання продбезпеки держави», — впевнений Олександр Гайду. Голова комітету наголосив, що «вкотре звернулися до уряду з проханням пришвидшити процес бронювання для аграріїв. Сьогодні деяким фермерам вже складно знайти робітників — їх активно мобілізують до лав ЗСУ. Захист держави — завдання номер один, але й робота на її економіку — це теж безумовний фронт. Отже, маємо знайти баланс якомога швидше».

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото з відкритих джерел.