Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч із делегацією Комітетів у закордонних справах Рійгікогу Естонської Республіки, Саейму Латвійської Республіки, Сейму Литовської Республіки та Парламенту Фінляндської Республіки.

Олександр Корнієнко на початку зустрічі подякував колегам за їх візит до України у дні, коли росія посилює свою військову активність та «вітає» Україну із національними святами — Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України — масованими ракетними обстрілами.

«Тим більш для нас є важливим і цінним ваш візит, тому що саме ваші країни — Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва — є одними з найбільших наших друзів у цій війні, нашими союзниками. Від імені українського народу, нашого суспільства, наших військових ще раз переказую вам слова вдячності за ту допомогу, яку кожна ваша країна спрямувала вже до України», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

Учасники зустрічі обговорили низку нагальних питань, зокрема, щодо міжнародної підтримки України за кількома напрямами: посилення постачання озброєння, підтримка та посилення дієвих санкцій проти рф та євроінтеграційного напряму України, допомога у післявоєнній відбудові нашої держави.

«З точки зору просування територією вже встановлено певний паритет, але не з точки зору вогневої потужності. І ми потребуємо вашої допомоги в тому, щоби продовжувати збільшувати її, для подальшої відсічі росії. Тому сподіваємось, що при формуванні бюджетів на наступний рік ви також будете пам’ятати про те, що Україні потрібна потужна військова підтримка», — наголосив Перший віцеспікер Українського Парламенту та додав, що військовий аспект дуже тісно пов’язаний з економічним, адже росія використовує «газовий шантаж», в тому числі і в країнах Європи.

«Ми вдячні вашим країнам за те, що подаєте приклад стійкості у питанні відмови від російських енергоносіїв та зменшення їх споживання. Це важливо і тому, що путін і його поплічники будуть просувати в Європі та світі ідею про втому від України. Повірте, так, як за цей час мали би втомитися українці, не втомився ніхто в світі. Але ми продовжуємо воювати і будемо воювати! Тому просимо не давати нікому думати про втому від війни України з росією».

Крім того, сторони обговорили застосування восьмого пакета санкцій до російської федерації, де, на думку Першого віцеспікера Верховної Ради України, особливо важливим має бути пункт про заборону громадянам російської федерації в’їзду до країн ЄС з метою туризму.

Він також звернув увагу на проблему обходження санкцій росією завдяки певним механізмам та закликав балтійських колег звернути на це особливу увагу при формуванні наступних санкційних пакетів.

Також Олександр Корнієнко висловив вдячність присутнім за сталу позицію у підтримці України у її майбутньому членстві в ЄС та закликав до співпраці у сфері імплементації українського законодавства до європейського.

Крім того, Перший віцеспікер Українського Парламенту наголосив на важливій ролі країн Балтії у гуманітарному співробітництві, підтримці українських біженців та майбутній відбудові України.

«У справі відбудови немає світового стандарту, тому що така війна сталася вперше за багато останніх років. Тому ми будемо разом з вами шукати їх. Вже створено та презентовано План відновлення, за яким ми будемо з кожною країною працювати предметно», — зауважив Олександр Корнієнко.

Наостанок, Перший заступник Голови Верховної Ради України ще раз підкреслив важливість дружніх відносин з країнами присутніх гостей та додав, що «перемогти зло, яким є путін та його путінська росія, можливо тільки разом, і ми разом будемо це робити».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.