Під час зустрічі сторони обговорили, зокрема, безпекові питання та питання постачання озброєння.

«Через свого колегу прошу доносити до лідерів європейських країн позицію, що зброя нашим ЗСУ потрібна за принципом «вже зараз», а не «найближчим часом».

Зупинивши наступ росії на захід, ЗСУ практично виконали роль армії ЄС. В ці дні наші солдати та офіцери гарантують безпеку європейським країнам від подальшої експансії російської агресії на них. І це потрібно належним чином оцінювати та робити подальші висновки з метою модернізації безпекового блоку, яким є НАТО», — підкреслив Спікер українського Парламенту.

Також він вчергове висловив глибоку вдячність народу Польщі за дружнє плече, яке вона підставила із самого початку повномасштабної війни.

«Хочу подякувати всьому польському народові, керівництву держави, Сеймові та Сенату за практичні кроки Польщі у підтримці України протягом всіх шести місяців війни.

Кожного дня ми відчуваємо, що Польща з Україною. І знаємо, що на кожних двосторонніх зустрічах польська сторона обов’язково піднімає питання України», — зауважив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua

Спільно та відважно прямуємо до Перемоги

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Республіці Польща.

Він зустрівся із Маршалком Сенату Польської Республіки Томашем Гродзькі, якому вчергове передав подяку польському народові за всебічну підтримку та допомогу.

«Вдячний братній, дружній Польщі за ту підтримку, яку Україна відчуває щодня, на всіх рівнях та напрямках. Ми одностайні в оцінках та позиціях наших країн щодо ганебних дій росії. Ми спільно та відважно прямуємо до перемоги! І це - важливо!», — підкреслив під час зустрічі Руслан Стефанчук.

У місті Ольштин спікери українського та польського парламентів відкрили кільцеве перехрестя імені Генерала Армії Української Народної Республіки Марка Безручка, як символ миру та єднання наших народів.

«Відтепер українці та поляки матимуть ще одне місце, яка згуртовує нас у спільній перемозі. Це справді історична подія і я вдячний другу України Маршалку Сенату Республіки Польща Томашу Гродзькі за можливість бути присутнім в такий визначний день», — зауважив Голова Верховної Ради України під час відкриття та нагадав, що Марко Безручко — постать, яка об’єднує наші народи і нерозривно пов’язана з «Дивом на Віслі» — однією з найважливіших, переможних битв в історії Польщі та всієї Європи.

«Це людина, яка у 1920 році боролась за вільну Польщу, за вільну Україну і вільну від більшовизму та комунізму Європу. І сьогоднішня подія — це ще один приклад того, як багато Україна та Польща можуть досягнути, коли вони разом. А наші країни - разом!», — наголосив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Спікер українського Парламенту: Сьогодні я побачив по-справжньому інше покоління

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час робочого візиту до Республіки Польща відвідав молодіжну конференцію «Campus Polska Przyszlosci 2022», яка об’єднує активну молодь, політиків, експертів та громадських активістів.

Він виступив на одній з панельних дискусій під назвою  «російське вторгнення в Україну як стимул посилення ролі українсько-польського тандему у Європі».

«Головне, що ми маємо усвідомлювати: Європа та світ уперше з часів Другої Світової війни зіткнулися з війною таких масштабів і мета росії – залякати всіх довкола та почати диктувати свої умови світові», — зазначив у виступі перед молоддю Спікер українського Парламенту.

Саме тому, за його словами, сьогодні, як ніколи важливі солідарні, чесні та своєчасні дії між державами світу у боротьбі проти агресора.

«Сьогодні Польща, Литва, Латвія, Естонія самовіддано демонструють справжню солідарність. І коли деякі країни нам кажуть – «ми не дамо вам зброю, бо вона колись нам може знадобитись», саме ці країни кажуть – «беріть те, що в нас є – воно вам більше потрібне». І САМЕ ТАК має діяти вся європейська громада», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Після зустрічі Спікер українського Парламенту наголосив, що був радий поспілкуватися із молодим поколінням, яке достойне поваги та захоплення.

«Сьогодні я побачив по-справжньому інше покоління. Українців, які сьогодні здобувають освіту у Польщі, але обов‘язково повернуться додому, бо вірять в нашу перемогу! Поляків, які перед тим, як іти на навчання, їдуть на вокзал зустрічати українців, що рятуються від війни.

Вони всі разом вчаться, а потім гуртуються, аби відправити в Україну гуманітарну допомогу. І кожне питання, яке я сьогодні чув, закінчувалось словами: «Чим ми можемо допомогти Україні?», — зазначив Руслан Стефанчук після заходу. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Ми мусимо і далі разом боротися на міжнародній арені за ізоляцію росії

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі із Маршалком Сейму Республіки Польща Ельжбетою Вітек, яка відбулася в рамках робочого візиту до Республіки Польща.

Руслан Стефанчук висловив щиру та глибоку вдячність польським колегам за постійну підтримку України та тверду позицію у боротьбі з агресором та закликав польський Сейм до визнання росії країною-спонсором тероризму.

«Дякую за чітку позицію Польщі щодо потреби посилювати ізоляцію росії та її громадян і розраховую, що дружня нам Польща ухвалить рішення про визнання рф державою-спонсором тероризму.

На щастя, нам не потрібно переконувати Польщу у необхідності підтримки України. І з плином війни допомога не припиняється та не зменшується», — підкреслив Спікер українського Парламенту.

За його словами, перелік тих напрямів, за якими Польща надає Україні допомогу, можна перераховувати довго, але він все одно не буде повним.

«Прихисток українців, лікування військовослужбовців ЗСУ, військова техніка та боєприпаси, замороження російських активів, заборона видачі віз росіянам - це далеко неповний перелік того, чим ми завдячуємо Польщі», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Він також закликав польських колег не припиняти спільну з Україною боротьбу проти агресора.

«Ми мусимо і далі боротись на міжнародній арені за ізоляцію росії, координувати свої дії на рівні парламентів та разом ухвалювати рішення, які наблизять нашу спільну перемогу!», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України