Щоправда для любителів тихого полювання нині не найкращі часи. Бензин такий дорогий, що за відерцем малини чи ожини не кожен поїде до лісу. Та й повномасштабна війна запровадила нові правила: на Хмельниччині, як і в багатьох інших областях, діє заборона на в'їзд транспорту до лісу.
Але для лісівників настали справжні жнива. Приміром, у Ярмолинецькому лісгоспі збирають ожину. Ягода достигає поволі, тож її збирання може тривати з середини серпня до перших приморозків. Вродила вона рясно, тож на підприємстві планують заготовити не менш як п'ять тонн. Це скромні підрахунки. Бо за перші дні вдалося зібрати півтонни ягід.
Щоправда на підприємстві не покладались лише на щедрість лісу - заклали свої ягідники. Плантація ожини займає майже тридцять соток. На них і заготовляють ягоду, котра допомагає підвищити імунітет і зміцнити нервову систему, бо багата на антиоксиданти, має протизапальну, очисну й жарознижувальну дію. У її плодах міститься велика кількість магнію, калію, кальцію, міді, марганцю. Одне слово, ціла аптека є у чорних плодах, які лісівники і переробляють, і постачають на ринок свіжими.
Після тривалої посухи в області пройшли дощі, котрі стали по-справжньому грибними. Тож грибний сезон стартував. І у тому ж Ярмолинецькому лісництва за тиждень назбирали вже тонну білих грибів.
Їх збирання важко назвати масовим, бо кожен гриб треба відшукати. Але задоволення та ще й користь від такої знахідки величезні.
На щедрий урожай білих грибів не кожен рік можна розраховувати. Але ярмолинецькі лісівники вже спрогнозували, що нинішній сезон буде вдалим.
На підприємстві їх сушать у сушарках з ультрачервоним випромінюванням. А вже після цього пропонують свій продукт споживачам на ринку. Така продукція не з дешевих. Але охочих поласувати сушеними грибами завжди вистачає.
Збиранням грибів тепер зайняті й в інших лісгоспах. У Вишнівчицькому та Купинському лісництвах теж збирають і переробляють цей сезонний продукт. Кажуть, грибний урожай цього року на славу. Боровиків багато, та ще й виросли вони великими та пружними. Вже знайшли і першого велетня - білий гриб, який важить вісімсот грамів. Це мрія будь-якого грибника. Та сподіваються, що це не остаточний рекорд нинішнього сезону.
А у Кам'янець-Подільському лісгоспі підбивають перші підсумки горобинових жнив. Там заготовили більш як три тонни цих плодів. Зібрана горобина довго не залежалась - попит на неї завжди високий. Адже ягоди використовують у кондитерській і фармацевтичній промисловості. А ще - для виробництва алкогольних і безалкогольних напоїв. Споживачам від цього додається здоров'ям, а лісівникам - прибутки.
Побічним лісокористуванням на підприємстві займаються активно. З весни до пізньої осені заготовляють лікарські трави, дикорослі плоди та ягоди. Причому збирають їх не тільки в лісах. Деякі культури "приручили" і вирощують на спеціальних плантаціях. Головне - встигнути вчасно зібрати все, що так щедро дарує ліс.
Хмельницька область.
Фото Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства.