Йдеться про проект закону «Про деколонізацію гуманітарної сфери України» (№7721), серед авторів якого, зокрема, Микола Княжицький («ЄС»), Ірина Фріз («ЄС»), Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), Оксана Савчук (позафракційна) та Ірина Констанкевич (група «За майбутнє») . 

«Мені боляче від цих катєрін у наших містах, російських попів з автоматами, повернення совка і російської попси. Навіть війна не відкриває очі багатьом прихильникам пострадянського світу. Тому з колегами реєструємо законопроект «Про деколонізацію гуманітарної сфери України» і просимо громадської підтримки», – повідомив Микола Княжицький у Фейсбуці. 

За словами депутата, метою законопроекту є встановлення уніфікованих правил позбавлення України від імперського, постімперського, радянського символізму, інших символів російської імперської гегемонії в українському публічному просторі, культурі, освіті, архітектурі, засобах масової інформації (медіа), топоніміці тощо. 
 
Законопроект передбачає наступні положення:

– надається визначення поняттю ідеології русского міра;

– встановлюється заборона антиукраїнської, проросійської пропаганди, до якої включається в тому числі поширення матеріалів, заснованих на ідеології «русского міра», тверджень щодо російського імперіалізму та месіанства, приниження України та національної гідності українців тощо;

– розширюється раніше запроваджена заборона трансляції ретрансляції телевізійних і радіопрограм держави-агресора також на російські ОТТ-сервіси, готелі, громадський транспорт, заклади громадського харчування тощо;

– закріплюються критерії для ідентифікації російських суб’єктів у сфері медіа;

– визначаються умови встановлення пам’ятників, присвячених будь-яким фізичним особам, подіям в історії України та світу, використання їхніх імен в найменуваннях закладів культури, освіти з метою недопущення глорифікації осіб, які використовуються в антиукраїнській пропаганді або самі займались такою пропагандою;

– запроваджуються наслідки невиконання релігійними організаціями, керівний центр яких знаходиться в державі-агресорі, вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині найменування.
 
Щоб громадськість краще розуміла що мається на увазі під «деколонізацією у гуманітарній сфері», депутат навів і деякі інші витримки з проекту закону. 
Наразі «державна політика деколонізації», відповідно до законопроекту, ґрунтується, зокрема, на таких принципах: пріоритетність захисту національних інтересів; засудження комуністичного тоталітарного режиму в Україні та заборона пропаганди відповідної символіки;

засудження російського нацистського тоталітарного режиму, воєнного вторгнення в Україну та заборона відповідної пропаганди;

неприпустимість монополізації рф перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка є спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна - спільною трагедією народів світу. А також заборона на трансляцію, ретрансляцію, публікацію, інші способи оприлюднення, розповсюдження і поширення російської пропаганди, антиукраїнської пропаганди та неухильне дотримання статусу української мови як єдиної державної мови в Україні. Яка є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, визначених Законом. Крім того, передбачається обмеження публічного використання фільмів, серіалів, театральних постановок, музичного продукту держави-агресора у встановлених Законом межах.

Варто зауважити, що поява законопроекту це своєрідна реакція на ухвалення у першому читанні проекту закону про медіа, який хоч і є євроінтеграційним, проте містить низку неоднозначних норм. Як стверджує Володимир В`ятрович («ЄС»), документом знищується заборона на трансляцію в медіа фонограм і кліпів російських співаків, а також зводиться нанівець перелік артистів-рашистів та повертаються фільми й концерти з фігурантами цього переліку тощо.

Водночас соціальними мережами шириться відео від представників української творчої спільноти, яка з огляду на ухвалення за основу законопроекту про медіа закликає підписати створену ними та зареєстровану на президентському сайті петицію за №22/158830-еп. Ця петиція про заборону громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні.

Представники творчої спільноти просять не лише заборонити громадянам рф здійснювати на території України будь-яку діяльність у сфері кінематографії, телебачення, радіомовлення, театру, та культури загалом. А й заборонити трансляцію будь-якого телевізійного та кіноконтенту (фільмів, серіалів, документальних фільмів) в ефірах українських телеканалів за участі громадян російської федерації або створеного на території рф. Обмежити поширення, розповсюдження, продаж продуктів російської культури на території України. А також вжити законодавчих заходів щодо збереження незалежності українського кінематографу від російського впливу, і створити разом з компетентними органами державної влади необхідні для цього засади, механізми, політики та процедури.

«Ми хочемо працювати з митцями з цивілізованого світу, для кого права людей мають значення», – констатують автори петиції, яка нині набрала 4341 голосів з 25 тис. необхідних.