Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради України передав до МЗС України відповідне звернення.

Нещодавно до Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики надійшло колективне звернення від громадських правозахисних організацій. У документі звертається увага на публічні висловлювання посадових осіб, зокрема представника України в Організації Об’єднаних Націй, про те, що рф безпідставно та незаконно обіймає членство в ООН. Також заявники повідомляють, що правниками України засновано рух щодо розслідування підстав такого членства. Водночас, як ідеться у зверненні, для розголосу цього факту на міжнародному рівні не вистачає інформації про конкретні кроки українських дипломатів та профільного міністерства.

За словами Романа Іванісова, народного депутата України і члена Комітету з питань антикорупційної політики, для позбавлення членства рф в ООН необхідно консолідувати зусилля як на громадському, так і дипломатичному рівні.

«Відповідно до ст. 23 Статуту ООН, рф не може бути постійним членом Ради Безпеки ООН, бо там чітко йдеться про Радянський Союз, а не про окрему росію. Тому, якщо немає жодного правового документа, який би підтверджував це членство, а тим паче право вето росії в Радбезі ООН, потрібно вимагати на всіх доступних нашій державі рівнях позбавлення фіктивного членства росії в ООН!» — каже Роман Іванісов.

Він повідомив, що відповідно до такої позиції комітет на своєму засіданні ухвалив рішення про звернення до Міністерства закордонних справ України.

«Ми маємо право вимагати оприлюднення таких документів (що надають дозвіл рф перебувати на посаді постійного члена у Радбезі ООН. — Прим.)! Якщо вони є —  ретельно перевірити їх на справжність, якщо їх немає — у будь-який законний спосіб домогтися виключення рф із членства в ООН», — наголосив народний депутат і додав, що відповідно до відповіді МЗС України на це запитання комітет зможе дізнатися про конкретні кроки дипломатичного відомства у цьому напрямі.