Український прапор над деокупованим Високопіллям.

Адже воно символізує перелом у російсько-українській війні — контрнаступ ЗСУ на півдні та визволення рідної землі від окупантів.

Того ж дня Президент Володимир Зеленський провів третє за тиждень засідання ставки Верховного Головнокомандувача. За його підсумками він сказав: «Подробиць не розповідатиму, але українські прапори повертаються туди, де мають бути по праву». Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

А у вечірньому відеозверненні Володимир Зеленський подякував бійцям 63-го батальйону 103-ї бригади тероборони, які визволили населений пункт на Донеччині. Та відзначив 42-й окремий мотопіхотний батальйон, завдяки героїчним діям якого «визволено два населені пункти на півдні нашої держави».

Перед цим низка українських і російських телеграм-каналів повідомляли про визволення Високопілля, однак офіційної інформації не було.

Навіть Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні «оперативки» 4.09 та ранковому 5.09 скромно промовчав про цю перемогу... Наші захисники роблять свою справу тихо, але до кінця — до повної Перемоги!

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють: контрнаступ Сил оборони України помітно розвивається на півдні та сході. Там підтвердили, що українські війська просуваються на кількох напрямках у західній частині Херсонської області та закріпили територію за річкою Сіверський Донець у Донецькій області.

«Швидкість контрнаступу, ймовірно, різко змінюватиметься з кожним днем, оскільки українські сили намагатимуться позбавити росіян необхідних поставок, порушити їхні командування та контроль і послабити моральний дух загарбників», — зазначається у звіті ISW.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що визволення селища Озерне на Донеччині є достатньо показовим елементом.
«Російські війська у цій ділянці не спроможні чинити опір, якщо ми можемо так швидко провести понтонні переправи. Навколо Сіверського Дінця у ЗСУ є можливість розширення плацдарму і відкидання ворога з нашої території», — зауважив він в ефірі телеканала «Еспресо».

За словами експерта, ситуація залишається складною навколо Бахмута та Донецька. Там ворог намагається штурмувати напрямки Авдіївка — Мар’їнка, використовуючи артилерію. «Вибивати противника із зони Донецька достатньо складно, але ми маємо знайти способи мінімізації вогневої потужності ворога», — зазначив Згурець.

Напередодні у своєму коментарі ситуації на фронті аналітик теж відзначив стриманість Генштабу щодо деталей дій ЗСУ на півдні.

Тоді ОК «Південь» заявило, що в результаті контрнаступальних дій наші сили взяли під повний вогневий контроль усі логістичні шляхи рашистів на Херсонщині. За повідомленнями військового відомства, втрати ворога із десятків на добу перейшли на сотні. «Тому зараз уже можна стверджувати, що удари сучасних далекобійних РСЗВ поєднуються з діями ЗСУ. Якщо ми візьмемо всю лінію фронту від Правдино, Снігурівки, Сухого Ставка та Високопілля, то протяжність становитиме понад 100 км. Операція ЗСУ ведеться на кількох напрямках одночасно і передбачає прорив декількох ліній оборони противника», — резюмував військовий експерт. За його прогнозами, українська наступальна операція на півдні може тривати від декількох тижнів до кількох місяців.

 Фото зі сторінки Андрія Цаплієнка у Фейсбуці.