Згідно зі зведенням Генштабу ЗСУ на 6.09, рашисти продовжують порушувати правила ведення війни: розміщують особовий склад і військову техніку у дитячих садках (Верхній Рогачик), храмах московського патріархату (Червоний Маяк) у Херсонській області, а також використовують Святотроїцький храм у Малій Комишувасі Харківської області як польовий шпиталь. Наші захисники успішно відбили спроби наступу ворога в районах Соледара, Зайцевого, шахти «Бутовка» та Спартака. Вражено декілька взводних опорних пунктів, 5 позицій зенітних ракетних комплексів та артилерійську батарею противника.

Проте Генштаб усе ще не поспішає називати конкретні населені пункти на півдні та сході, визволені ЗСУ. Але днями Президент Володимир Зеленський підтвердив повернення під контроль двох із них на Херсонщині.

Український контрнаступ відчутно послаблює логістичні та адміністративні можливості росії на окупованому півдні. Про це йдеться у черговому огляді американського Інституту дослідження війни (ISW).

Українські сили мають намір поступово зводити нанівець російські тактичні та оперативні можливості в Херсонській області, що, ймовірно, вплине на адміністративні та бюрократичні можливості окупаційних чиновників.
ISW зазначає: військове відомство зберігало оперативне мовчання щодо перебігу українського контрнаступу, але повідомляло про подальшу руйнацію російських наземних ліній зв’язку (GLOC) у центрі Херсонської області. А наші спецпризначенці провели обмежену операцію проти російської бази ФСБ у районі Енергодара.

Тим часом з 8 по 14 вересня у білорусі анонсовані навчання. За попередньою інформацією, під час командно-штабних навчань армія рб відпрацьовуватиме ведення маневреної оборони з подальшим переходом у контрнаступ, виходом на державний кордон та визволенням умовних територій, тимчасово захоплених противником. Не виключається, що під так званою втраченою територією маються на увазі прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей.

Ймовірність проведення наступу противника з території республіки білорусь або вторгнення білоруських військ в Україну залишається низькою. Так вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. За його словами, ситуація на україно-білоруському кордоні останнім часом не змінилася. Там розташовуються 6—7 батальйонів тактичної групи, які не формують ударного угруповання. Експерт каже: планування спільних дій відбудеться у складі багатонаціонального угруповання на території республіки білорусь за участю збройних сил рф та країн-членів ОДКБ. Але це не означає, що білоруська армія, навіть у взаємодії з армією росіян, нині спроможна здійснити напад. Бо у кращому разі має до 9 тисяч особового складу, який здатний вести бойові дії. Російських військ там також налічується невелика кількість — лише для обслуговування військових об’єктів. Згурець не виключає, що росіяни можуть повторно спробувати піти на Київ. Але для того, щоб сформувати ударне угруповання, потрібно 3—4 місяці.

Ситуація контролюється. Мовляв, нині у ЗСУ є достатньо засобів, аби мінімізувати будь-які просування ворога на північних кордонах. Тим більше інженерні споруди на кордоні з білоруссю, де можливий прохід військ, уже заміновані.

Однак загроза з боку рб є стабільною. Йдеться не про наземну операцію, а про використання країною-терористом ракетних комплексів, розташованих на території, де править режим лукашенка, для завдання ударів по Україні. Тема можливого нападу з боку білорусі у вересні постійно підігрівається більш для того, аби утримувати значну частину українських сил біля північних кордонів.