Там вони змогли відпочити й розповісти своїм одноліткам правду про російську агресію та героїчну боротьбу українського народу за незалежність та територіальну цілісність своєї держави.

Із перших днів війни на зв’язку з гайдами були друзі-скаути з усього світу. Вони допомагали матеріально, відправляли гуманітарну допомогу, активно долучилися до роботи центру переселенців у своїх містах і навіть приймали у свої домівки українські родини. Та дітям потрібна була не лише допомога, а й відпочинок. Тому в березні міжнародна комісарка Асоціації Гайдів України Дарія Ярмола звернулася до організаторів скаутських таборів Данії, Фінляндії, Швеції та Чехії з проханням про залучення українських дітей-скаутів.

Організатори найбільшого табору в Данії — Spejdernes Lejr 2022 — за участі 32 тисяч скаутів із 52 країн світу додатково залучили для допомоги ще два благодійні фонди — Lauritzen Fonden та AP Moller Foundation. Це дало змогу понад сотні дітей з України, які представляли Асоціацію Гайдів України та Національну Організацію Скаутів України, потрапити в наметовий табір Данії, де вони вчилися готувати їжу на багатті, майструвати з дерева та вивчати справжнє життя вікінгів. Вони також зустрілися з принцесою Данії Бенедиктою, яка і сама раніше була активною учасницею гайдівського руху, а також із прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.