Так вважає голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Хочу підкреслити: це стало можливим, зокрема, завдяки змінам у системі. Не уявляю, що робила би нереформована система охорони здоров’я, якби не пройшли перший та другий етапи реформи. Було б набагато гірше і важче», — наголосив він.

За словами народного депутата, з початку повномасштабного вторгнення ворог вщент зруйнував 127 медзакладів, пошкодив 900 лікарень. Тож тепер завершується розроблення плану відновлення системи охорони здоров’я до 2030 року. «Він передбачає кілька істотних моментів. Перше: відбудова термінова, середня й довгострокова», — зазначив Михайло Радуцький. Термінова, каже законотворець, це там, де заклади повністю зруйновані. Там можуть бути розміщені тимчасові наметові лікарні.

Середньострокова відбудова відбуватиметься з поверненням людей до місць постійного проживання на деокуповані території. «Це будівництво модульних лікарень, які на строк до десяти років можуть замінити капітальні лікарні. Нині обговорюється, що такі лікарні з євростандартами можуть «під ключ» збудувати німецькі заводи. Це досить потужні лікарні, вони мають висоту до п’яти поверхів. Від України потрібно буде тільки зробити фундамент — решта виробляється на заводі.

Ми розмовляли з партнерами, Світовим банком, стейтхолдерами про можливість будівництва такого заводу в Україні, десь у деокупованій зоні, наприклад у Бородянці, щоб для українців були робочі місця. Сподіваємось, що партнери нададуть відповідну фінансову допомогу», — додав очільник профільного комітету.

А от довгострокове відновлення передбачає будівництво нових великих стаціонарних лікарень замість знищених. Це забере не один рік. «Ще війна виявила необхідність змінювати підхід до навчання лікарів і медперсоналу. Бо у нас не було ні досвіду, ні фахівців з тактичної медицини. Сьогодні в терміновому порядку наші медики проходять навчання з тактичної медицини, але ми вважаємо, що такі знання мають бути обов’язкові в базовій медичній освіті», — переконаний М. Радуцький.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.