«Ми точно знаємо, що ця війна завершиться Перемогою. І для нас важливо, аби ця Перемога була успіхом не лише України, а й усього цивілізованого світу», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час робочої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопесом-Арандою Хагу.

Спікер парламенту висловив вдячність Іспанії «за ту підтримку, яку ми відчуваємо на всіх рівнях.  Це військова допомога, санкційний тиск на рф, гуманітарна допомога, прихисток 140 тисяч українців, які нині перебувають в Іспанії».

Водночас Руслан Стефанчук (на знімку праворуч) зазначив: вкрай важливо, що сьогодні ми говоримо про відновлення України. Адже, як зауважив Рікардо Лопес-Аранда Хагу (на знімку ліворуч): «Ця війна зруйнувала табу, яке існувало: ми ніколи не допомагали у військовий спосіб країнам, які перебувають у стадії війни. І будемо допомагати настільки, наскільки зможемо. Україна — це перша країна, яка отримала гуманітарну допомогу в таких масштабах та обсягах. Ми розуміємо, що Україна потребує підтримки у відбудові. Разом із партнерами будемо брати у ній участь».

«Парламент практично завершив виконання пунктів, поставлених перед Україною після отримання статусу кандидата в члени ЄС», — повідомив Голова Верховної Ради України, зазначивши, що парламент «призначив двох членів Вищої Ради правосуддя, ухвалив закони, які стосуються вдосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах, і закон про медіа, а також ухвалив у цілому необхідні зміни, що стосуються FATF (Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей) і зараз завершуватиме реєстрацію закону про національні спільноти».

Окрім того, Руслан Стефанчук висловив сподівання, що після відкриття перемовин щодо повноцінного членства України в ЄС «парламент не зменшить свою швидкість, але водночас це не впливатиме на якість того, що ухвалюється».

Зі свого боку, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні акцентував, що «надання Україні статусу кандидата — це дуже важливий сигнал, який надійшов з Європи, — показати, що Україна є членом єдиної європейської сім’ї».

Насамкінець Голова Верховної Ради України заявив, що 25 жовтня в Загребі, Хорватія, відбудеться перший парламентський саміт Кримської платформи: «Я вже надіслав запрошення обом спікерам палат парламенту Іспанії».

«Тримати фокус на Україні не лише міждержавних зв’язків і державних інституцій, але й усього суспільства — дуже важливо», — резюмував своєю чергою Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут