Вітаючи іноземних гостей, Президент України подякував Латвії та Польщі за підтримку нашої держави в боротьбі за свободу, незалежність і суверенітет.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії на нашу землю з нами були ці держави, ці лідери, які проявили свої лідерські якості світового рівня», – сказав Володимир Зеленський і зауважив, що Латвія та Польща підтримують Україну в боротьбі з агресором ще з часу окупації Криму.

За його словами, ці країни та їхні народи є стабільними партнерами України, які надають підтримку у різних сферах: політичній, оборонній, гуманітарній, зокрема допомагаючи вимушено переміщеним особам.

«Ці держави зробили максимум і далі роблять, демонструючи історичну підтримку України», – констатував Президент.

Глава держави подякував партнерам за допомогу в розблокуванні макрофінансової допомоги, зокрема першої її частини в обсязі 5 млрд євро, а також за просування позиції України в ЄС.

«Вони зробили амбітні кроки щодо допомоги Україні в питанні надання нам статусу кандидата в члени ЄС. Ми й далі працюватимемо на цьому рівні й робитимемо все, щоб ми зі свого боку виконали зобов’язання, а вони зі свого боку зробили все, щоб цього року ми відкрили робочий діалог про майбутній конкретний вступ України у Європейський Союз», – сказав Володимир Зеленський.

Президент також повідомив, що Україна сьогодні здобула підтримку Латвії та Польщі щодо санкційної політики стосовно Російської Федерації.

«Ми сьогодні обговорили важливий аспект щодо візових обмежень для туристів з РФ у «недружню», як вони кажуть, Європу. Мені здається, це абсолютно справедливе рішення. Ми сьогодні говорили про те, що маємо об’єднати коло таких країн, і воно має розширюватися, щоб Росія відчувала ціну за цю війну», – зазначив Глава держави.

За його словами, під час зустрічі були порушені важливі енергетичні питання.

«Ми зацікавлені в тому, щоб Україна могла допомогти Польщі, і робимо все, щоб найближчим часом ми знайшли відповідь на майбутні енергетичні ризики», – сказав Володимир Зеленський.

Зі свого боку Егілс Левітс зауважив, що Латвія та Польща – друзі України й завжди залишатимуться на боці українського народу, який зараз б’ється не тільки за свою свободу, а й за всю Європу і весь вільний світ.

«Наш обов’язок полягає в тому, щоб забезпечити вас усією необхідною допомогою, щоб Україна перемогла. Це обов’язок усіх демократичних країн», – наголосив Президент Латвійської Республіки.

Він зазначив, що Латвія допомагає з реабілітацією поранених українських військовослужбовців, організувала літні табори для українських дітей, чим також підтримує Україну в боротьбі за свободу.

Крім того, за словами Президента Латвійської Республіки, його держава почала спеціальну програму з відбудови низки об’єктів у Чернігівській області, зокрема освітніх закладів, щоб діти могли повернутися до навчання.

Егілс Левітс наголосив, що Латвія разом з Польщею всіляко сприяють європейській інтеграції України, серед іншого забезпечивши пришвидшення перемовин щодо вступу нашої держави до ЄС.

«Україна не лише політично й культурно належить до європейської родини, а й має бути членом ЄС, адже Європейський Союз – це об’єднання вільних демократичних країн», – сказав він.

Зі свого боку Матеуш Моравецький зазначив, що Польща разом з країнами Балтії чи не найактивніше у Євросоюзі спілкуються з Європейською комісією щодо фінансової підтримки України та продовження політики санкцій проти держави-агресора.

«Ці санкції посилюватимуться і з кожним місяцем будуть боліснішими для російської економіки», – запевнив він.

Прем’єр-міністр Польщі відзначив просування українських Збройних Сил на Харківщині та побажав, щоб цей успіх був першою ластівкою остаточної перемоги України над Росією в цій неспровокованій війні.

«З цієї жахливої війни, з цієї героїчної оборони має народитися нова Європа – з Україною як повноцінним членом ЄС», – переконаний Матеуш Моравецький.

Він додав, що Європа, США та весь вільний світ мають допомагати Україні в її боротьбі.

«Польща завжди організовуватиме цю допомогу», – наголосив Прем’єр-міністр.

Матеуш Моравецький розповів, що під час перемовин сьогодні обговорювалося питання створення спеціального хабу, де здійснювався б ремонт військової техніки та навчання українських військових. Крім того, йшлося про участь польських компаній у відбудові України.

Він висловив переконання, що завдяки згуртованості партнерів та героїзму українського народу ця перемога настане, а простір європейських цінностей буде захищений.

«Я вірю, що Україна переможе. Що військова та фінансова допомога буде ефективною для остаточної перемоги», – резюмував він.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Державних діячів Латвії, Польщі, Чехії та Словенії відзначено на Алеї сміливості в Києві

У присутності Президента Володимира Зеленського, Президента Латвійської Республіки Егілса Левітса та Прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького на Алеї сміливості, що розташована на площі Конституції в Києві, відзначено державних діячів країн-партнерів, які підтримали Україну під час повномасштабного російського вторгнення.

Зокрема, на Алеї сміливості відкрито дві нові таблички, одна з яких присвячена Президенту Латвії Егілсу Левітсу, а інша – Прем’єр-міністру Польщі Матеушу Моравецькому, колишньому віце-прем’єр-міністру Польщі Ярославу Качинському, Прем’єр-міністру Чехії Петру Фіалі та колишньому голові уряду Словенії Янезу Янші.

«Саме тут, на Алеї сміливості, з’являються імена лідерів держав, народи яких з нами з початку й до кінця, до переможного кінця», – сказав Президент України.

Він наголосив, що наша країна буде завжди вдячна тим державам і народам, які підтримали нас у найважчі часи війни.

Володимир Зеленський зазначив, що з перших днів повномасштабного російського вторгнення Президент Латвії Егілс Левітс різко засудив дії росіян, назвавши їх геноцидом українського народу. Він наголошував, що Україна має отримати необхідну допомогу для перемоги над агресором. Егілс Левітс підтримав ініціативу щодо позбавлення громадянства мешканців Латвії, які схвалюють повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Сьогодні, під час зустрічі в Києві, Президент Латвії вручив Главі Української держави найвищу військову нагороду Латвійської Республіки – орден Вієстура. Рішення про відзначення Володимира Зеленського за героїчний захист своєї країни, землі, а також за захист безпеки Європи ухвалив капітул орденів Латвії 1 березня 2022 року.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у перші дні повномасштабної війни прибув до України. Разом з ним Київ відвідали Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша та віце-прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський.

«Це був один із найскладніших моментів війни. Коли віри у свою безпеку серед лідерів багатьох країн ще не було, у нас з’явилася дуже смілива команда», – сказав Володимир Зеленський.

Матеуш Моравецький неодноразово засуджував російську агресію проти України. Він наголошував, що вільний світ має й далі допомагати Україні шляхом постачання зброї та кроками в гуманітарній сфері, а також підтримував захист вимушених переселенців з нашої країни та санкційну політику стосовно Росії.

Ярослав Качинський різко засудив війну в Україні й виступив за надання нашій державі всієї необхідної допомоги.

Після нападу Росії на Україну Петр Фіала та його уряд стали на жорстку позицію щодо країни-агресора. Прем’єр-міністр Чехії захищає щонайжорсткіші антиросійські санкції та підтримує вступ України до Європейського Союзу.

На початку повномасштабної російської агресії Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша висловив тверду позицію щодо підтримки нашої держави. З перших днів війни Словенія надає військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України