«Прийміть, будь ласка, щирі співчуття з приводу смерті вашої Королеви Єлизавети ІІ. І хотів би сказати, що якщо є у світі країна, яка не входить у співдружність, але мешканці якої так поважали, так надихалися життям вашої Королеви, то це українці. Так само, як ви підтримуєте нас у непрості часи, так само український народ поруч із вашим народом», — сказав Олександр Корнієнко на початку зустрічі з делегацією Палати Громад парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Перший віце-спікер подякував за потужну підтримку України та привітав колег із новим урядом, наголосивши, що перший телефонний дзвінок, який здійснила Ліз Трасс на посаді Прем’єр-міністерки Великої Британії, був до Президента України Володимира Зеленського: «Це велика честь і ще одне свідчення підтримки України».

Співрозмовники обговорили питання ситуації на фронті, розширення безпекової, експертної та мілітарної допомоги, зміцнення партнерства у протистоянні проти російської агресії та подальшого економічного співробітництва.

Зокрема, порушуючи енергетичне питання, Олександр Корнієнко наголосив, що подолати проблеми у цій сфері «можна спільними зусиллями багатьох країн», розширюючи географію країн-партнерів.

Перший віце-спікер Українського парламенту також акцентував на важливості зовнішньополітичної співпраці на майданчиках міжнародних альянсів та інституцій, зокрема, у форматі ухвалення спільних рішень та обстоювання партнерських позицій в ООН. У цьому контексті він продемонстрував результативну співпрацю у форматі мережі U4U (United for Ukraine), куди входять депутати з різних країн, і запропонував відповідний формат UK4U, United Kingdom for Ukraine, враховуючи великий потенціал україно-британських взаємин.

Перший заступник Голови Верховної Ради України дав зрозуміти, що ця платформа може мати розширення співпраці на інші регіони.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.