З ініціативи народного депутата Андрія Богданця («Слуга народу») Верховна Рада розгляне «Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо передачі в безоплатне користування комплексів споруд Почаївської Успенської лаври та Києво-Печерської лаври Православній Церкві України». Відповідний законопроект № 8012, зареєстрований 8 вересня, з’явився на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до проекту постанови зазначено, що «протягом багатьох років провідні українські духовні та історичні святині — Почаївська Успенська та Києво-Печерська лаври монопольно використовуються московським патріархатом, який попри зміни в статуті залишається частиною російської православної церкви (РПЦ)».

Автор законопроекту наголошує, що 24 лютого 2022 року російська федерація перейшла до повномасштабної війни з Україною, застосовуючи не тільки ракети, бомби та кулі, а й інформаційну пропаганду та кремлівські наративи серед парафіян Української православної церкви московського патріархату. На думку народного обранця, цей факт досить гостро сприймається суспільством, і позицію представників російської православної церкви в Україні варто розцінювати як участь в інформаційній діяльності та співпрацю з державою-агресором.

«Слід зазначити, що всесвітньо відомі пам’ятки культурної спадщини — Почаївська Успенська лавра та Києво-Печерська лавра — широко використовуються представниками УПЦ (МП) в своїх пропагандистських цілях. Водночас обмеження ворожої пропаганди в усіх сферах життя, в тому числі й релігійній, потребує сьогодні особливої уваги», — зазначає Андрій Богданець.

Як приклад підтримки агресора народний депутат наводить факт зустрічі предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія з російськими військовополоненими, що відбулася 20 серпня у Києво-Печерській лаврі. Тоді митрополит провів з окупантами, на руках яких кров українських захисників, жінок і дітей, спільну молитву та благословив тих, хто прийшов на нашу землю вбивати українців, знищувати нас як націю.

«При цьому відсутня публічна інформація про те, що митрополит Онуфрій приділяє увагу захисникам України, відвідує спільні молитви на підтримку захисників Української держави чи відвідує поранених у госпіталях, що не піддається розумінню у сучасних умовах», — ідеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Прикладів співпраці представників УПЦ (МП) з окупантами чимало. Заступник Голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря) повідомив про факт колаборації з окупантами митрополита Ізюмського і Куп’янського Єлісєя Іванова, який не лише не засудив окупацію українських міст, якими він опікується, а більше того — нещодавно зустрічався з патріархом кірілом, ймовірно, у москві. З його благословення священики єпархії брали активну участь у всіх заходах, які проводили на тимчасово окупованій частині Харківщини окупанти.

Широко відомий і факт співпраці священика церкви московського патріархату настоятеля храму Архістратига Михаїла у Бородянці на Київщині протоієрея Віктора Талька, який допоміг російським окупантам взяти у полон мирне населення міста. Як повідомляв перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, в той день загарбники, погрожуючи зброєю, вивели людей, що переховувалися у церкві московського патріархату, і прикладами заштовхали їх в автобус. Незважаючи на плач і спротив, їх повезли в росію. Ймовірно, тоді людей примушували грати роль біженців і на камери розповідати, що їх захищали кадирівці, а Бородянку обстрілювали ЗСУ.

Прикладів співпраці священиків УПЦ (МП) з окупантами в Криму, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській та інших областях десятки, якщо не сотні.

Народний депутат нагадує, що у ч. 3 ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» сказано: «Культові будівлі та майно, що є державною власністю, можуть передаватися у почергове користування двом чи більше релігійним громадам за їхньою взаємною згодою. За відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування культовим будинком та майном шляхом укладання з кожною спільнотою окремого договору». Проте у відкритих джерелах міститься лист митрополита УПЦ МП Онуфрія, в якому він заборонив своїм священикам здійснювати почергові богослужіння.

Текст із відповідною вказівкою він видав в одному із внутрішньоцерковних документів — «Інформаційний лист про правову позицію під час розгляду питань почергового використання культових споруд», що вкотре підтверджує монополію УПЦ МП щодо використання релігійних споруд.

Автор законопроекту нагадує, що на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 15 квітня 2020 року було зареєстровано електронну петицію № 22/092966-еп «Припинити використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою московського патріархату шляхом розірвання договору оренди та передати Києво-Печерську лавру у використання Православній Церкві України (ПЦУ)», яка набрала 27 тисяч голосів, що в свою чергу підтверджує необхідність вирішення цього питання.

У зв’язку з цим, а також з метою захисту національної безпеки та запобігання проявам інформаційної пропаганди автор постанови пропонує на законодавчому рівні врегулювати питання передачі лавр Православній Церкві України (ПЦУ).

Завдання проекту постанови — на законодавчому рівні врегулювати питання передачі в безоплатне користування комплексів споруд українських національних святинь ПЦУ. Кабінету Міністрів України потрібно буде у тримісячний термін поінформувати Верховну Раду про виконання цієї ухвали.

«Важливо: зараз ми не повинні говорити про певні заборони. Ми повинні говорити про захист. Держава захищає свою територіальну цілісність. Ми живемо в умовах гібридної війни. Держава захищає свій інформаційний простір — було закрито декілька проросійських каналів для того, щоб вони не впливали негативно на свідомість українців. Держава захищає свою фінансову систему, енергетичну систему, і, звичайно, що на релігійному підґрунті вона так само повинна захистити православних українців від негативного кремлівського впливу. Бо як структура московський патріархат в Україні має безпосередню інституційну зав’язаність з москвою, — зазначив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятель також додав, що «лаври як такі є надбанням українського народу. Це — майно, яке належить Українській державі. І ним розпоряджається уряд України. Але інше питання, що цими лаврами володіють — на умовах договору — монастирі московського патріархату в Україні. Держава може прийняти рішення про розірвання договору, хоча щодо Почаївської лаври в них закінчується договір оренди цього року, наскільки мені відомо».