Геолокації, на які спираються висновки експертів ISW, свідчать, що 11 вересня ЗСУ увійшли до Вовчанська та Великого Бурлука і «досягли міжнародного кордону на північ від Харкова». А також взяли під контроль Ізюм та населені пункти на південь і південний захід.

У свою чергу голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у понеділок повідомив: на окремих ділянках фронту захисники України вийшли до державного кордону з рф.

Успішний наступ ЗСУ у трикутнику Балаклія — Куп’янськ — Ізюм різко перетворився на визволення територій на північній ділянці Харківської області між річками Сіверський Донець та Оскіл.

Рашисти почали вибудовувати нову лінію оборони східніше Осколу та намагатися контратакувати на лівому фланзі... Але замість «бодання» з резервами ворога українці активізували наступ на північ за умовну лінію Новий Бурлук — Куп’янськ. Тобто здійснили розворот напряму удару на 90 градусів відносно осі «захід-схід». Так аналізує бойові дії військовий експерт Костянтин Машовець.

Переформатування оперативної ситуації, коли фронт «посипався» на північному напрямі, зумовило втечу рашистів з Ізюма, яке їхнє міноборони назвало «перегрупуванням» військ.

«Отже, внаслідок українського наступу у нашого командування з’являється дуже непоганий шанс вийти на державний кордон України на достатньо вагомій ділянці. Що, своєю чергою, з цілком очевидних причин, може істотно вплинути на загальну стратегічну ситуацію», — резюмує Машовець.