Населений пункт Гоптівка Харківської області, розташований менш ніж за два кілометри від кордону з росією, — під контролем ЗСУ.

А напередодні про звільнення цього містечка та зачищення північного сходу Харківщини від рашистів повідомив полк спецпризначення «Азов». До того саме Вовчанськ після втраченого Куп’янська, де розташовувалася окупаційна влада, росіяни оголосили «столицею» тимчасово захопленої ними території Харківської області. Але й звідти ЗСУ їх погнали у зашию.

Напередодні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний рапортував про наступ на Харківському напрямку: «Ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ. До виходу на державний кордон залишається 50 кілометрів». За його словами, захоплення потужних укріпрайонів російських військ, котрі ті гордо назвали «мАсква», «омск» і «пітєр», дало змогу розгорнути контрнаступ на Балаклію, Ізюм та Куп’янськ.

Згодом на сторінці у ФБ Залужний виклав розповідь наших бійців, які звільняли Харківську область. Про захоплення позиції «мАсква» кажуть: то були найтяжчі дві години за п’ять днів наступу... Бої точилися на відстані 150 метрів.

«Це був лівий фланг росіян, який прикривав усе угруповання у Щурівці, Новій Гусарівці та Байраку. Там було сконцентровано дуже багато їхніх сил, закопані вони добре були. Їхнім головним завданням було — не пустити нас за річку Сіверський Донець, щоб ми не перерізали дорогу логістичного забезпечення на Балаклію, Савинці та Ізюм», — згадують воїни.

Військовий експерт Сергій Згурець вважає: оперативна поразка армії рф на Харківщині війну не закінчить, проте кардинально змінить її хід на користь України. Адже здатність росіян щодо захоплення всього Донбасу вже належить до категорії фантастики. Оскільки, наприклад, місто Ізюм було важливим вузлом постачання та логістики всього північного фронту для російської армії. Після контрнаступу ЗСУ втрачається сенс наступальної операції росіян на Бахмут та навколо міста Донецьк. Оскільки такі дії не матимуть підтримки з півночі.

Контрнаступ ЗСУ в Харківській області створив для військового керівництва рф своєрідний цугцванг. росіяни змушені робити все можливе, щоб зупинити наступ української армії в Луганській та Донецькій областях. Міністерство оборони рф уже намалювало нову лінію оборони, яка проходить уздовж річки Оскіл. Просто намалювали й не більше. Адже цю лінію оборони потрібно наповнювати силами й засобами, чого в росії точно вже не вистачає. Це стосується передусім підготовленої піхоти та командирів нижньої та середньої ланки. Ворог може перекинути війська з Донеччини та півдня України, щоб сформувати та закріпити лінію оборони вздовж цієї річки. Однак такий маневр значно послабить інші напрямки фронту, — розмірковує аналітик.

Одночасно тривають бойові дії для звільнення від окупантів півдня України. Є декілька головних напрямків наших ударів. Зокрема, в зоні Високопілля, Сухого Ставка та в напрямку дороги між Миколаєвом і Херсоном. Противник частково деморалізований, проте продовжує здійснювати опір. Під постійним вогневим контролем залишаються мости через Дніпро. Тож ситуація на правому березі Дніпра для путінських вояк несприятлива. Вони вже хочуть здатися у полон ЗСУ. Про це повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк. Тим не менш, армія ерефії й надалі намагається перекидати на цю ділянку фронту техніку та засоби.

Скріншот відео 130-го батальону ТРО.