Через травму Олександр свого часу військову строкову службу не проходив. Але коли 24 лютого в Україну повномасштабним фронтом вдерлися російські окупанти, молодий чоловік прийняв одно-значне рішення: відсиджуватись він не буде.

Попри те, що ніколи не тримав у руках зброю, пішов до військкомату (ТРК та СП) з бажанням стати в пригоді ЗСУ. Та спочатку, через відсутність військового досвіду, чоловікові в мобілізації відмовили.

Проте Сашко вперто йшов до мети: записався до добровольчого формування «Онуфріївська варта», ходив на чергування і не припиняв нагадувати про себе у військкоматі. А вдома казав: «Треба йти або в армію, або серйозно займатись волонтерством, але щось обов’язково треба робити...». І таки добився свого. Укотре, 16 травня пішов із документами до військкомату, а вже на ранок 17 його викликали з речами. Разом з Олександром із громади призвали ще трьох чоловіків — двох із Деріївки і одного з Василівки.

Добряк — і раптом на передову

«Сказати, що ми були шоковані — це нічого не сказати, — розповіла мама військового Людмила Миколаївна. — Саша за натурою зовсім не войовничий, навпаки — добра душа, постійно додому тягнув бездомних кішок та собак, а тут — на війну... Нині наше життя прив’язане до телефону, проходить від дзвінка до дзвінка. Щодня чекаємо на звісточку від Саші. І коли по кілька днів він не виходить на зв’язок, очікування стає нестерпним. Але потрібно триматись, бо їм, нашим захисникам, там набагато важче».

Спочатку Олександр проходив навчання на танкіста, пізніше перепрофілювався на помічника гранатометника-кулеметника. Нині він проходить службу в складі Київського 5-го окремого штурмового полку і з серпня захищає Україну та своїх земляків безпосередньо на передовій.

П’ятдесят тисяч на тепловізор

Щоб допомогти Олександру і його побратимам знищувати ворога та убезпечити захисників, родина почала збір коштів на якісний тепловізор. Власними силами та з допомогою небайдужих земляків назбирали 47,7 тисячі гривень. П’ять тисяч із них було зібрано на благодійному футбольному марафоні і передано селищною радою, дві тисячі перерахувало фермерське господарство «Агролан-К».

Тепловізор уже замовили. Невдовзі Олександр Баранов і його побратими будуть із таким необхідним на передовій технічним пристроєм. Це допоможе давати прочухана ворогу та очищати рідну землю від рашистського посліду.

Кіровоградська область.

Фото надано автором.